DOGAĐANJANASLOVNICA

PROJEKT AGLOMERACIJA SLATINA – Najsveobuhvatniji i najvrjedniji projekt na području grada

Nakon nedavno dobivenog rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o utjecaju vodnih objekata koji se projektiraju u okviru projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina na okoliš, taj projekt je završio fazu projektiranja i odobravanja bespovratnih sredstava iz europskih fondova i ulazi u fazu realizacije.
Riječ je o projektu koji je u suradnji s Hrvatskim vodama na inicijativu slatinske tvrtke za vodnu djelatnost Komrad i Grada Slatine započeo krajem 2014. godine, a koji se sada primaknuo fazi izvođenja.
Podsjetimo, projekt Aglomeracija Slatina jedan je od strateških projekata grada Slatine kojim će biti riješena kompletna odvodnja grada Slatine i prigradskih naselja izgradnjom novoga kanalizacijskog sustava i rekonstrukcijom postojećeg sustava odvodnje s priključenjem na jedan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 16.000 ES, III stupnja i izgradnjom nove vodospreme na lokaciji pored postojeće te rekonstrukcijom dijela sustava vodoopskrbe. Aglomeracija Slatina do sada je najsveobuhvatniji i najvrjedniji projekt realiziran na području grada Slatine. (Do sada je to bila gradska cestovna obilaznica vrijedna 150 milijuna kuna.)
Hrvatske vode kao Posredničko tijelo razine 2 obavile su provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti za projektni prijedlog pod nazivom „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“. Ocijenjeno je da projektna prijava udovoljava svim traženim kriterijima prihvatljivosti pa je proslijeđena Posredničkom tijelu razine 1 (Ministarstvu zaštite okoliša i energetike) u daljnju proceduru do donošenja Odluke o financiranju.

Ovih dana Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dostavilo je Komradu Odluku o financiranju projekta iz fondova Europske unije. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 266.557.455,25 kuna, procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 213.405.964,20 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije iznose maksimalno 152.538.642,78 kuna, odnosno 71,5 posto iznosa prihvatljivih izdataka projekta. Predstoji još formalno potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, kojim će biti regulirana međusobna prava i obveze Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i  tvrtke Komrad.

Budući da je dobivena Odluka o financiranju, a s obzirom da je rok za završetak aglomeracije vrlo kratak, 2023. godina, Komrad je pokrenuo postupke javne nabave u dogovoru s Ministarstvom, Hrvatskim vodama i gradonačelnikom Slatine Denisom Ostrošićem kao predsjednikom Skupštine društva.

Prema riječima direktora tvrtke Komrad mr. sc. Mate Miličića, projekt Aglomeracija Slatina trenutačno je u fazi natječaja kroz postupak javne nabave. Projekt će biti realiziran kroz šest natječaja, a sada su otvorena četiri – za upravljanje, vidljivost, pročistač i nadzor, a preostaju još natječaji za opremu i linijske objekte.

Realizacija projekta bit će provedena kroz izgradnju linijskih objekata podijeljenih u 12 faza raspoređenih prema teritorijalnom načelu, na području grada Slatine i prigradskih naselja – Sladojevaca na zapadu, Bakića, Markova i Medinaca na sjeveru, Novog Senkovca na istoku i Kozica na jugoistoku. U okviru prijavljenog projekta, u sustavu odvodnje odobrena je izgradnja, sanacija i rekonstrukcija ukupno 61.864,6 metara cjevovoda, 33 crpne stanice, 2.071 priprema za kućne priključke i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. U sustavu vodoopskrbe odobrena je sanacija i izgradnja ukupno 12.173 metra cjevovoda, vodospreme kapaciteta tisuću prostornih metara vode i 989 priprema za kućne priključke.

– Dobili smo sve potrebne građevinske i lokacijske dozvole, 25. ožujka otvorili smo prijave na prvi natječaj i uvjeren sam da ćemo cijeli projekt realizirati u predviđenim rokovima. Početak građevinskih radova očekujemo najesen, a planirani završetak radova je kolovoz 2023. godine, rekao nam je direktor Komrada Mato Miličić.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button