Home / DOGAĐANJA / Program u sklopu 25. međunarodnog glazbenog festivala DMK započeo izložbom Marcela Bačića „Crtovlje“

Program u sklopu 25. međunarodnog glazbenog festivala DMK započeo izložbom Marcela Bačića „Crtovlje“

Kao uvertiru u svečano otvorenje jubilarnog 25. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, Zavičajni muzej Slatina sinoć je organizirao izložbu „Crtovlje“ autora Marcela Bačića, umjetnika i teoretičara, redovitog profesora Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izložbu i samog autora ukratko je predstavio v.d. ravnatelja slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić koji je tom prigodom naglasio kako se autor osim umjetničkom djelatnošću istaknuo i kao teoretičar s posebnim interesom za odnos likovnih umjetnosti s glazbom, književnošću, filozofijom i znanostima. Uz brojne znanstvene radove, studije, eseje, javna predavanja i radijske emisije te prijevode, napisao je i priredio više publikacija.

Podloga Bačićeve vizualne glazbe notni je papir, prisutan svojom plemenitom tvarnošću i svojom prikladnošću tehnici frottagea, odnosno stvaranja brisanjem i  gradnje razgrađivanjem te je autor brojnu slatinsku publiku iznenadio svježinom i novim idejama koje su prikazane na slikama.

Govoreći o svom radu Bačić je istaknuo svoje granične sklonosti između slikarstva, crteža i muzike.
– Kaže se da su sve knjige napisane, sve slike već naslikane, sve skladbe već skladane i što nam zapravo preostaje. Preostaje nam da ih na novi način pročitamo. I možda je to uvodna riječ koja bi mogla objasniti ovu moju izložbu čiji je, mogao bih reći, koautor njezin naslov, odnosno crtovlja jer sam svoje ideje nadovezao upravo na tim horizontalnim crtama i novim oblicima produžio ideju samoga crtanja, dodajući im jednu novu dimenziju, – rekao je Bačić, te dodao:
– Ovdje u Slatini ste me dočekali s letimičnim pregledom Kelemenovih partitura koje su uz njegove skice i nacrte dio jedne neobično vrijedne zbirke ovoga muzeja, te sam iznimno zahvalan što sam dio ovako velikog Festivala.

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić zahvalio se autoru na inovativnoj ideji izložbe koja je više nego kompatibilna s Festivalom.

– Meni je drago da smo nakon 25 godina još uvijek tu s ovim Festivalom, da Festival ide dalje, da ima energiju, da ima jedan temelj i da imamo jednu kičmu koja će s njim nastaviti dalje. Nažalost maestra više nema, no ostavio nam je toliko toga, to jedno blago koje moramo proučavati, istraživati i svake godine donositi neke nove programe, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić otvarajući izložbu koja se, kako je rekao, kao ni jedna do sada tako savršeno svojom tematikom uklopila u Festival Dani Milka Kelemena.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

x

Check Also

Slatinska ”devetka” preko Suhopolja do vrha županije

Prevođena  trenerom Darkom Kupresom najmlađa selekcija Škole nogometa Slatina ona U-9 novi je prvak županije ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org