DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

Prognostičari DHMZ-a izdali crveno i narančasto upozorenje za jak vjetar

Snažan vjetar ruši stabla i na slatinskom području

Snažan vjetar puše u cijeloj Hrvatskoj, za što su prognostičari DHMZ-a, izdali crveno i narančasto upozorenje.

Na cijelom slatinskom području je zabrinjavajuće stanje.Na terenu su slatinski vatrogasci i djelatnici Slatina koma uz podršku slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića i dogradonačelnika Ilije Nikolića. Naše dežurne službe na području grada Slatine su na terenu te otklanjaju srušeno drveće, otkinuto granje s drveća i limove odletjele s rubova kuća i crijep. Isti su zamolili građane da ne prolaze pored starijih građevina zbog potencijalne opasnosti.

Kako saznajemo jak vjetar porušio je i nekoliko stabala na cesti prema školi u Mikleušu.

Kakva je točno situacija na terenu provjerili smo ugostivši u studiju Radio Slatine slatinskog gradonačelnika Ostrošića i dogradonačelnik Nikolića, zapovjednicu županijske vatrogasne zajednice Mateju Fras Venus, a putem telefona smo u eter uključili i Josipa Joba voditelja Ravnateljstva civilne zaštite, Službe civilne zaštite Virovitica.

Kako saznajemo, u središnjem slatinskom parku ima srušenih stabala i polomljenog granja, a jedno od stabala srušilo se na Župni stan župne crkve svetoga Josipa. Srušenih stabala i polomljenog granja ima i u parku kod slatinske sekvoje kao i drugdje na području grada.

Gradonačelnik Ostrošić zamolio je da se svi koji ne moraju suzdrže od vožnje u automobilima, koje trebaju spremiti u garaže odnosno zaštiti od padanja crijepa i naleta predmeta koje bi mogao donijeti jaki vjetar, također je zamolio da se zadržavamo u kućama i stanovima dok vjetar ne popusti. 

Mateja Fras Venus zamolila je građane da se na telefonski broj vatrogasaca 193 javljaju u hitnim slučajevima jer će prednost biti dana upravo takvim slučajevima što ne znači da neće reagirati na ostale pozive ali treba spomenuti da se na intervencije izlazi po važnosti.

Narančasto upozorenje je izdano za područje osječke regije (u koju spada i slatinsko područje) zbog jakih i olujnih udara sjeverozapadnog i sjevernog vjetra.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra. Pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, – upozorenje je svih naših dežurnih službi.

 tks (Izvor: DHMZ, MUP Ravnateljstvo civilne zaštite, Foto: R. Turkalj, D. Kušanić, P. Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button