KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Proglašeni najbolji radovi 11. natječaja ”I dok je srca, bit će i Kroacije”

Jučer je u Osnovnoj školi Josipa Kozarca povodom Mjeseca hrvatske knjige održana završna svečanost natječaja ”I dok je srca bit će i Kroacije” kojeg Matica hrvatska ogranak Slatina tradicionalno provodi u suradnji s navedenom slatinskom školom, a započela je stihovima Antuna Gustava Matoša.
11.-i po redu natječaj ove je godine urodio izvrsnim literarnim radovima učenika iz 6 osnovnih škola.
Riječi dobrodošlice na samom je početku izrazila ravnateljica škole Ksenija Vujanović-Juras, a potom je sve prisutne pozdravio i pohvalio projekt, pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok u nazočnosti gradskog vijećnika Kazimira Libla.
Uz zahvalu na potpori Gradu Slatini koji već niz godina prati ovaj projekt, predsjednica Matice hrvatske Ogranka Slatina Zorica Varga s ponosom se zahvalila na izuzetnoj suradnji učenicima i njihovim mentorima koji ih potiču  na stvaranje na hrvatskom jeziku ostvarujući tako i Matičine zadaće – čuvanje i njegovanje hrvatskog jezika i hrvatske kulturne baštine.
Budući da se ove godine obilježava 150. obljetnica Vijenca, predsjednica Varga govorila je o značaju ovih Matičinih novina osnovanih davne 1869. godine u kojima je rođena hrvatska nacionalna književnost, te pozvala na razgledanje male izložbe Matičinih Vijenaca u školskoj knjižnici.

O pristiglim radovima, kojih je ove godine bilo 14, govorio je Danijel Vilček, učitelj Hrvatskoga jezika te proglasio 6 najboljih.
Tako je iz OŠ Davorin Trstenjak, Čađavica za svoj rad pod nazivom „Zvuk tišine“ nagrađena učenica Dragana Simić čija je mentorica Danica Jozepović.
Iz OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci nagrađen je učenik Toni Milak za pjesmu „Leptir“ pod mentorstvom Kristine Krolo.
Gabrijel Dubaić iz OŠ Mikleuš čija je mentorica Marica Kesić nagrađen je za tekst imena „Jesen učenika“.
Iz OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica nagrađena je učenica Mateja Podolski s pjesmom „Domovina“ pod mentorstvom Božice Filipović Veg.
Nagrađen je i tekst „Što je srce?“ učenice Karle Mak iz slatinske OŠ Eugena Kumičića čija je mentorica Ivana Strupar, dok je iz domaćinske škole, OŠ Josipa Kozarca Slatina nagrađena učenica Lana Mandl s pjesmom „Tebi, zavičaju“, pod mentorstvom Snježane Tot.

Osim navedenih i sve ostale učenice koje su sa svojim literarnim uradcima sudjelovale na natječaju, nagrađene su knjigama, baš kao i njihovi mentori.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button