DAN GRADA SLATINENASLOVNICA

Proglašen najčitatelj Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Povodom Dana grada Slatine, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina, već tradicionalno, organizirala je danas proglašenje najčitatelja za proteklih godinu dana, ali na novoj lokaciji, u prostoru slatinskog Vatrogasnog doma gdje je Knjižnica preseljena zbog radova na energetskoj obnovi zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice.

Na početku ove male svečanosti nazočne je pozdravila ravnateljica Ana Knežević te tom prigodom podsjetila da Knjižnica promiče aktivan život uz knjigu i čitanje, građansku uključenost, dobru kvalitetu života svojih građana, te aktivno sudjelovanje u društvu.

– Čitanjem knjiga djeci učimo ih vrijednosti knjiga te ih potičemo na kritičko promišljanje od najranije dobi. Djeca trebaju umjetnost, priče, pjesme u istoj mjeri kao i ljubav, hranu, svježi zrak i igru, riječi su dobitnika nagrade Astrid Lindgreen 2005.
“Čitaj mi!” prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja s ciljem poticanja roditelja da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, – rekla je ravnateljica Knežević pozivajući roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u Knjižnicu gdje će im zajednička druženja biti još ljepša.

– Koliko god nam se suvremeni život činio užurbanim, uvijek postoji vrijeme koje moramo posvetiti svojoj vlastitoj umjetnosti jer bez hrane za dušu čovjek nije vrijedan života. To potvrđuju i korisnici Knjižnice koji su u protekloj godini posudili najveći broj knjiga, – zaključila je ravnateljica Knežević te proglasila najčitatelje koji su posudili najviše jedinica građe kako je to zabilježilo računalo.

U kategoriji odraslih korisnika najčitatelj s pročitanih 286 knjiga i ove je godine želio ostati anoniman. Katarina Baćani zauzela je drugo mjesto sa 156 pročitanih knjiga koje joj kako kaže život znače, likovi iz njih prave društvo i krate dosadu, a mnoge informacije jačaju um. Korisnica knjižnice sa 116 pročitanih knjiga također je željela ostati anonimna, dok četvrto mjesto sa 113 pročitanih jedinica knjižne građe dijele Vjera Krsnik i Miroslav Koči koji je reko kako mu prst sudbine pomaže u odabiru naslova i kaže koja je knjiga tog trenutka baš njemu namijenjena da je pročita.

U kategoriji djece, najčitateljica je Martina Nikić s pročitanih 88 knjiga među kojima je izdvojila kao najzanimljiviju „Upravljač za ljude“ Davida Baddiela te lektirni naslov „Trojica u trnju“ čiji je autor Pavao Pavličić. Martina je istaknula kako ju je često posjećivanje Knjižnice i čitanje zanimljivih knjiga potaknulo da i sama počne pisati, a započela je raditi na čak dva naslova.
Na drugom je mjestu šestogodišnji David Berkec sa 63 posuđene knjige koje mu je pročitala majka, a kao najzanimljiviju je istaknuo Životinjsku farmu.
Laura Martinović učenica 2. razreda i ove godine se našla među najčitateljima, a pročitala je 59 knjiga i zauzela 3. mjesto. Kao omiljenu istaknula je knjigu „Lažeš Melita“ Ivana Kušana. Ivona Bošnjak zauzela je 4. mjesto s 56 jedinica knjižne građe dok je s 54 pročitane knjige Damjan Matančić zauzeo 5. mjesto, a omiljene su mu knjige sa životinjama, osobito kukcima.

Uz čestitke najčitateljima knjižničarke pozvale prisutne korisnike Knjižnice na prigodni domjenak i duženje s ovogodišnjim slavljenicima-najčitateljima koji su tom prigodom i nagrađeni, a s čim drugim nego knjigama.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org