NASLOVNICAUDRUGE

Priopćenje za javnost ZUiČ HVIDR-a VPŽ i HVIDR-a Slatina

Slijedom podizanja optužnice koju je podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv dvadeset i dvoje okrivljenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika kojeg su počinili u Četekovcu, Čojlugu i Balincima donosimo ovo priopćenje za medije.

2010. godine četrdeset i dvije udruge okupljene u Koordinaciju udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije potpisalo je peticiju kojom se od Vlade Republike Hrvatske i Državnog odvjetništva Hrvatske zahtjeva procesuiranje ratnih zločina u Humljanima, Balincima, Čojlugu, Četekovcu, Humu, Voćinu, Levinovcu i Pivnici.

Zajednica Udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i Udruga HVIDR-a Slatina kontinuirano skreću pozornost javnosti da i dalje za navedene zločine nitko nije odgovarao. Djelomično smo zadovoljni podizanjem ove optužnice, ali se nadamo da obitelji žrtava neće čekati još dvadeset i sedam godina na ostatak ostatak. Zbog činjenice da je većina optuženih nedostupna hrvatskom pravosuđu i sudit će im se u odsutnosti, bojimo se i da do izvršenja kazni nikada neće ni doći.

Tijekom svih ovih godina svjedoci smo smjene različitih političkih struktura koje su, očito nezainteresirane za pravo i pravdu, rijetko koristile svoj položaj za skretanje pozornosti na zločin za koji nitko nije odgovarao.  Žrtava Četekovca, Čojluga i Balinaca prisjete se samo 3. rujna, za vrijeme trajanja Komemoracije. Obitelji žrtava sa svojom boli žive svaki dan.

Ovom prigodom želimo podsjetiti javnost da su srpske paravojne postrojbe u suradnji s JNA i predstavnicima domicilnog srpskog stanovništva u selima Četekovac, Čojlug i Balinci izvršile nezapamćen zločin u kojem je stradalo dvadeset civila i ubijena su dva ratna zarobljenika.  Obitelji ubijenih civila još uvijek čekaju da nalagodavci, egzekutori i njihovi pomagači za jedan od najvećih zločina protiv civila u Domovinskom ratu konačno odgovaraju.

U Slatini, 14. ožujka 2018.

Predsjednik:

HVIDR-a Slatina                                 ZUiČ HVIDR-a   
Ilija Nikolić                                       Virovitičko-podravske županije 
                                                                 Mato Bubaš   

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button