NASLOVNICAPOLITIKA

Priopćenje za javnost Gradske organizacije HDZ-a grada Slatine

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a grada Slatine Igor Fazekaš poslao je priopćenje za javnost vezano uz Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Hrvatski sabor, na sjednici održanoj 15. prosinca 2020. godine, donio je Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a koji je stupio na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama (objavljen 23. prosinca 2020. godina). 

Člankom 32. Zakona, Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne su uskladiti svoje statute i druge opće akte s odredbama ovoga Zakona u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Jedna od važnih izmjena Zakona je i promjena odredbi koje se tiču broja vijećnika, načina održavanja sjednica u izvanrednim stanjima, broja zamjenika gradonačelnika/načelnika, visine naknade za rad vijećnika i druge odredbe koje se tiču rada i funkcioniranja predstavničkih i izvršnih tijela općina, gradova i županija. Ove izmjene i dopune Zakona kao i Zakona o lokalnim izborima donesenih od strane Hrvatskog sabora, imaju posebno značenje s obzirom na predstojeće izbore koji će se održati 16. svibnja 2021. godine, pa je usklađivanje akata (Statuta, Poslovnika) ne samo obveza, nego i nužna radnja koju je potrebito provesti u zakonom predviđenom roku.      

Unatoč obvezi svih jedinica lokalne i područne samouprave da usklade svoje akte, poglavito Statut i Poslovnik sa navedenim izmjenama i dopunama Zakona, svjedoci smo da Grad Slatina nije izvršio ovo usklađivanje, niti su od strane nadležnih tijela grada predložene odgovarajuće izmjene i dopune Statuta i Poslovnika!

Iako je Gradsko vijeće održano nedavno 15. ožujka, takva točka dnevnog reda nije bila, što nam je potpuno neshvatljivo jer predstavlja izravno kršenje Zakona.

Vijećnici Hrvatske demokratske zajednice u Gradskom vijeću grada Slatine ne raspolažu saznanjima o razlozima za ovakve propuste, ali smatraju da za ovakvo  kršenje zakona i nepostupanje prema Odluci nema nikakvog opravdanja i da su za to jedino odgovorna nadležna tijela Grada.

HDZ ne ulazi u međusobne odnose unutar vladajućih: SDP-a, Nezavisne liste Darija Vrbaslije i gradonačelnika Denisa Ostrošića, ali je sada više nego očito da ta vladavina ni međusobno ne funkcionira.

Dokaz tomu su i učestala neizglasavanja prijedloga koje gradonačelnik uputi Gradskom vijeću i to upravo od SDP-a odnosno od onih uz pomoć kojih je i došao na mjesto gradonačelnika.

Na žalost, najveću cijenu plaćaju građanke i građani Slatine koji ne zaslužuju biti taoci jedne aljkave politike koja se od samog početka pokazala neučinkovitom i nesposobnom voditi naš Grad, a vidimo i da ga dovodi do kolapsa i propasti.

Nadamo se da će na predstojećim izborima Slatinčanke i Slatinčani znati prepoznati opciju i program Hrvatske demokratske zajednice grada Slatine koji je usmjeren prema razvoju grada u svim njegovim segmentima, te brigu o svim građankama i građanima kao i o njihovim potrebama i upravo zbog toga svoje povjerenje dati kandidatima HDZ –a, – stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik GO HDZ-a grada Slatine Igor Fazekaš.

(www.radioslatina.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button