DOGAĐANJANASLOVNICA

Prigodom obilježavanja Dana antifašističke borbe danas je u Slatini upriličena svečanost u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora

Polaganjem vijenca i upaljenih lampiona ispred spomenika NOB-a u slatinskom parku kod Pučkog otvorenog učilišta počast svim žrtvama fašističkog terora odali su predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Slatine, zatim predstavnice Gradskog vijeća Grada Slatine i delegacija Grada Slatine predvođena gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, te predstavnici gradskih institucija, policije i vjerskog života.

Povod odavanju počasti poginulima u narodnooslobodilačkoj borbi je obilježavanje 22. lipnja, Dana antifašističke borbe u sjećanje na 22. lipnja 1941. godine kada je osnovana prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i jedna od prvih u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Počevši od Prvog sisačkog partizanskog odreda osnovanog u šumi Brezovica nedaleko Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret.
Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button