DOGAĐANJANASLOVNICA

Pri postrojenju Energy 9 otvorena solarna elektrana

Danas su Slatinu točnije energanu Energy 9 zajedno sa brojnim uzvanicima predstavnicima lokalne, županijske te državne vlasti obišli predstavnici francuskog investicijskog fonda Pearl Infrastructure Capital. Bila je to i prigoda za simbolično službeno otvorenje Solarne elektrane pri kogeneracijskom postrojenju na biomasu.

Navedeni investicijski fond čiji su ulagači European Investment Bank i fondacija Edmond de Rothschild započeo je ciklus velikih ulaganja u hrvatski energetski sektor, a koji u prvom koraku uključuje kogeneracijska postrojenja na biomasu. Do danas su zaključene tri takve investicije, u Slatini, Babinoj gredi i Virovitici.  Ciljana ulaganja PEARL Infrastructure Capitala usmjerena su u obnovljive izvore energije.

 

Višesatni program predstavljanja realiziranih investicija u hrvatski energetski sektor francuskih investitora započeo je u Slatini obilaskom postrojenja Energy 9, nastavio se u Virovitici također obilaskom tamošnjeg postrojenja A & A, da bi svoje finale dočekao malom svečanošću u virovitičkom Gradskom muzeju gdje su se prigodnim govorima okupljenima obratili predstavnici organizatora, domaćina, francuske ambasade te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U Slatini je događaj počeo pozdravnim riječima gostima od strane izvršnog direktora Viktora Horvatinovića, a nastavio se svečanim presijecanjem vrpce i simboličnim otvorenjem solarne elektrane od strane  francuskog veleposlanika Gaëla Veyssièrea i državnog tajnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH Ivo Milatića.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Denis Ostrošić rekavši – ”Kada vidimo ta tri nova moderna postrojenja između kojih i ovo u Slatini drago mi je da je to jedan ozbiljan partner Hrvatskoj. Posjet predsjednika Francuske Emmanuela Macrona Hrvatskoj i njegova politika usmjerili su ulagače iz njegove zemlje u Hrvatsku i to se već itekako osjeti. Upravo se na primjeru Slatine i Virovitice vidi ozbiljnost namjera ulagača. Dobra je to stvar za Slatinu, ali naravno i same investitore, koji će naravno i sami imati koristi od takve vrste ulaganja u toplinsku energiju.”

U obilazak postrojenja u Slatini uzvanike je ispred domaćina poveo tehnički direktor Ivica Pavličević.

Osim već spomenutih u Slatini su danas bili župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, član uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, predstavnici tvrtke Đuro Đaković, te predstavnici energetskog sektora, agencija, ali i brojni predstavnici medija.

Guillaume de Forceville, zamjenik glavnog direktora grupacije Pearl rekao je između ostalog da u tri postrojenja, u Slatini, Virovitici i Babinoj Gredi godišnje ulažu otprilike dva milijuna eura, a sve kako bi poboljšali industrijsku i ekološku učinkovitost samih postrojenja. ”Solari su upravo jedan od primjera takvog angažmana. Svrha solara je da poboljšamo i povećamo proizvodnju energije za vlastite potrebe. Svakako želimo maksimizirati proizvodnju električne energije, zato je što više šaljemo u mrežu, a smanjenjem, uz pomoć solara, smanjujemo vlastitu potrošnju” – pojasnio je Forceville. Ovaj veliki fond u Hrvatsku je došao, kaže, upravo zbog povoljnog regulatornog okvira na dugi rok. Danas neizravno zapošljavaju oko šest stotina osoba, uključujući ne samo radnike u postrojenjima, već i dobavljače biomase te sve zaposlenike industrijskih postrojenja kojima isporučuju toplinu, odnosno energiju. PEARL ozbiljno vidi svoju ulogu u energetskoj, odnosno ekološkoj tranziciji Europe, pa planiraju i nova ulaganja na području Hrvatske u nova energetska postrojenja – potvrdio je pred okupljenima de Forceville.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button