DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Prezentacijom kao i podjelom prigodnih poklona, završen je još jedan projekt „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martinu Bunić, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, dr. Miroslava Venusa, kao i ravnatelje srednjih škola s područja VPŽ, ili koordinatora školskih preventivnih programa, prezentacijom kao i podjelom prigodnih poklona, završen je još jedan projekt „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“. Riječ je o projektu Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok koji se provodi još od 2012. godine, a startao je u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca. Ove godine provodio se u svim srednjim školama Virovitičko-podravske županije, među učenicima 2. razreda, obuhvaćajući 70 posto ciljane populacije đaka.

– Projekt je vrlo inovativan jer istovremeno uspješno afirmira međusektorsku suradnju, temelji se na principima vršnjačke edukacije ukomponirane u školske preventivne programe, metodički i didaktički prilagođen je učenicima svake pojedine škole, dok je opcija provedbe aktivnosti na daljinu omogućila da se edukativne aktivnosti provedu i usprkos složenoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj aktualnom pandemijom koronavirusa. Prevencija je uostalom iznimno važna u postizanju dobre zdravstvene slike naših stanovnika, a na probleme ovisnosti treba upozoravati mlađu populaciju – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekt se, o čemu su govorili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok dr. Miroslav Venus i voditelj projekta Siniša Brlas, bavi prevencijom ovisnosti i afirmaciji zdravlja, pri čemu je naglasak bio na prevenciji i suzbijanju pušenja duhanskih proizvoda mladih, kao jednog od glavnih rizika koji mlade uvode u svijet štetne zloupotrebe droga. Ciljano su u drugom razredu srednjih škola učenici motivirani da ostvare status razreda nepušača u kojima niti jedan učenik ne puši. Gotovo sve srednje škole u Virovitičko-podravskoj županiji uspjele su motivirati razrede nepušača i učenicima su kao nagrada iz projekta osigurani motivacijski pokloni (USB stickovi na kojima je i publikacija „Ja sam iz razreda nepušača; kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“ u elektronskom obliku). Ovom dijelu projekta prethodio je pilot projekt pod nazivom „Ja sam iz razreda nepušača“ u prethodnim godinama; prvo u Srednjoj školi Stjepan Sulimanca Pitomača, a potom i u Tehničkoj školi Virovitica. Pilot projekt pokazao je kako je moguće učenike ohrabriti da cijeli razredni odjeli ostvare status razreda nepušača. Ovo je iskustvo zatim pretočeno u ovaj projekt za sve škole u županiji.

Provoditelj projekta, u sklopu kojega je uz informatičku opremu, nabavljen i analizator ugljičnog monoksida u izdahu za kontrolu pušenja (Pico Smokelyzer), bio je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, partner Zavodu bila je Udruga za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije “Veranda”, dok su suradnici bili savjeti mladih i odgojno-obrazovne ustanove u Virovitičko-podravskoj županiji te pojedini stručnjaci iz različitih resora. Na ovaj je način u provedbu projekta uključeno više desetaka stručnih ili prethodno educiranih kvalificiranih osoba koje su provodile preventivne aktivnosti među učenicima osnovnih i srednjih škola, što je dodana vrijednost projektu jer potiče razgranatu međusektorsku suradnju u prevenciji i suzbijanju ovisnosti među mladima i zalog je još boljoj suradnji u budućnosti.

Nakon što su prethodno bili ostvareni svi uvjeti kako bi se mogle provoditi preventivne aktivnosti u školama, educirani timovi edukatora Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije započeli su provedbu edukacija učenika u školama u Virovitičko-podravskoj županiji. Za potrebe edukacija pripremljeni su i publikacija za učenike „Ja sam iz razreda nepušača; kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“, kao i plakat za škole „Kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“. Temeljem ovih materijala timovi edukatora u svakoj su školi prilagodili oblike rada učenicima (predavanja, radionice, diskusije…), a u skladu s epidemiološkim mjerama pojedine edukacije su se provodile i odgovarajućim oblicima aktivnosti na daljinu. Superviziju aktivnosti proveli su stručnjaci Zavoda, a provedena je i višedimenzionalna evaluacija procesa i ishoda projekta. Supervizija i evaluacija pokazale su da su projektne aktivnosti provedene na visokoj razini i u skladu s postavljenim očekivanjima i ciljevima, a u pogledu ostvarenja općeg cilja projekta provedene aktivnosti su predstavljale znanstveno utemeljen, stručno relevantan i provedbeno učinkovit put ka jačanju samozaštitnih kapaciteta učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama, kao i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti te u aktivnostima kojima je u središtu afirmacija zdravlja. Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije ovaj je projekt uskladio s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te je tako postavio i sasvim nove standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

Motivacijski pokloni za učenike koji su uručeni ravnateljima srednjih škola i voditeljicama i voditeljima školskih preventivnih programa bit će uručeni učenicima u školama.
(www.vpz.hr, www.zzjzvpz.hr / Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button