DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Preventivni projekt MZO: Centar „Snaga namjere“ gostovao u OŠ Eugena Kumičića

U sklopu preventivnog projekta „Poslije kiše dolazi sunce: utjecaj traume na mentalno zdravlje djece“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina provedene su nove aktivnosti.
Tako je u ponedjeljak, 19. veljače održano predavanje za roditelje prvašića i osmaša, a sljedećeg dana, 20. veljače edukacija za nastavnike. 

Gošće iz Centra „Snaga namjere“ iz Zagreba kao i ostale sudionike na početku je pozdravila ravnateljica Božica Majhen, a spomenute aktivnosti održale su tjelesno orijentirane terapeutkinje Marina Nardin i Tihana Ilić Prskalo iz zagrebačkog Centra „Snaga namjere“ koje, kako navode, smatraju da znanje koje posjeduju o tjelesno orijentiranoj psihoterapiji zapravo pripada svakom čovjeku te ga žele proširiti unutar zajednice u kojoj žive.

U svojim izlaganjima govorile su o traumi i kako ona utječe na razvoj ljudskoga bića počevši od prenatalnog razvoja, preko djetinjstva te na koncu i trauma koje se zadobiju u odrasloj dobi. Trauma je nešto što može obilježiti i školski uspjeh osobe te je zbog toga važno da i roditelji postanu svjesni u kakvoj okolini odgajaju svoju djecu, kao i učitelji koji često puta rade s traumatiziranim učenicima te im je potrebna stručna pomoć u procesu obrazovanja učenika.

Terapeutkinje su provele aktivnosti u kojima su sudjelovali učitelji pa su tako i sami mogli iskusiti „na vlastitoj koži“ djelovanje rada tjelesne psihoterapije kada su se pokazale neke „skrivene“ emocije, traume i/ili  iskustva (ponekad u obliku plača, uznemirenosti, raznih tjelesnih senzacija).

– Roditelji koji su sudjelovali na ovoj aktivnosti izrazili su vrlo veliko zadovoljstvo odabirom ovakvih tema za roditeljske sastanke te su jasno izrekli da nakon ove teme shvaćaju koliko svojim ponašanjem i oni mogu nesvjesno povrjeđivati svoju djecu, ali su osvijestili i neke svoje traume pa stoga žele sudjelovati na ovakvim aktivnostima u budućnosti, – istaknula je Melita Schmitz, dipl. bibl. Te se u ime projektnog tima i ovom prigodom zahvalila terapeutkinjama Nardin i Ilić Prskalo na dolasku i na dijeljenu svojega znanja, a sve u svrhu dobrobiti naše djece i smanjenju školskoga neuspjeha i poteškoća u stvarnome životu uzrokovanih upravo traumatskim iskustvima pojedinca.

(mf; Izvor: OŠ E. Kumičića Slatina, Melita Schmitz, dipl. bibl.)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button