DOGAĐANJANASLOVNICA

PRESVETO SRCE ISUSOVO: Zavjetni dan grada Slatine i blagdan časnih sestara u slatinskom samostanu

U zavjetnoj procesiji kip Presvetog Srca Isusova nose članice HKUD-a Dika u narodnim nošnjama

Župa sv. Josipa u Slatini jučer je obilježila svetkovinu Presvetog Srca Isusova, koje je drugi zaštitnik Župe, zavjetni dan grada Slatine i blagdan časnih sestara Družbe Presvetog Srca Isusova u slatinskom samostanu.

Za tu proslavu vjernici su se pripravljali trodnevnicom s pobožnošću presvetom Srcu Isusovu, a na sam dan svetkovine misa je održana u 8,30 sati, dok je središnje euharistijsko slavlje u 18,30 sati predvodio don Davor Topić, župnik u Župi sv. Josipa u Zenici. Nakon mise perivojem oko župne crkve održana je tradicionalna zavjetna procesija s kipom Presvetog Srca Isusova, koji uobičajeno nose članice Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva Dika u narodnim nošnjama. Župnik i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić podsjeća da na ovu svetkovinu treba najdublje i najiskrenije odjekivati u našem srcu molitva „Isuse, blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome!“

– Kad su pitali djecu što za njih znači srce, jedno je reklo: „Srce nam služi kad se uplašimo da se pipnemo za njega da li smo još živi!“ Djeca doista znaju pogoditi ono pravo i na najbolji način, iznenade nas. Srce je tu da nam kuca i tako nam pokazuje da smo živi. I kad nešto doživimo, lijepo ili ružno, radosno ili tužno, srce svojim otkucajima pokazuje naše emocije. Se što osjećamo prolazi kroz naše srce. Ono je postalo simbol svega što je plemenito, svekolike čovjekove ljubavi. Stoga ne čudi da nam je Isus progovorio u tom simbolu kako bi nam iznova posvjedočio svoju ljubav prema nama, – kaže preč. Hrgić.

Dvadesetih godina prošloga stoljeća župljani slatinske Župe sv. Josipa stavili su se pod zaštitu Presvetog Srca Isusova. Taj zavjet, tu zaštitu, slatinski vjernici obnavljaju svake godine, pa su to učinili i sinoć, stavili sebe, svoje obitelji, djecu, roditelje, svoj grad i obje župe, pod zaštitu Presvetog Srca Isusova, uz posvetnu molitvu. Župnik Hrgić zahvalio je vlč. Davoru Topiću na predvođenju svete mise, svećenicima Slatinskog dekanata koji su koncelebrirali i svima koji su se uključili u organizaciju slavlja, a posebnu čestitku uputio je časnim sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova. Zahvalio im je za sve što su do sada učinile, što čine i što će još učiniti na slatinskom području, a prisjetio se i preminulih časnih sestara i svećenika koji su djelovali u toj Župi i u nju utkali svoj život, svoju vjeru, znanje i dobrotu.

Molitva Presvetom Srcu Isusovu, izvoru svakoga dobra Presveto Srce Isusovo, izvore svakoga dobra, ja Ti se klanjam, vjerujem u Te, ufam se u Te, ja Te ljubim i kajem se za sve svoje grijehe. Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce, učini ga poniznim, strpljivim, čistim i da u svemu odgovara Tvojim željama. Daj o dobri Isuse, da ja živim u Tebi i Ti u meni. Štiti me u opasnostima, tješi me u nevoljama i žalostima. Udijeli mi zdravlje tijela, blagoslovi sav moj rad i daj mi milost svete smrti. Amen.

nm (Tekst i foto: Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button