DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

PRESVETO SRCE ISUSOVO: Obilježen zavjetni dan grada Slatine i blagdan časnih sestara u slatinskom samostanu

U Slatini je jučer obilježena svetkovina Presvetog Srca Isusova, zavjetni dan grada Slatine i blagdan časnih sestara Družbe Presvetog Srca Isusova.

U župnoj crkvi sv. Josipa služene su tri mise, od kojih je središnje misno slavlje u 18,30 sati predvodio čačinački župnik vlč. Nedjeljko Androš u zajedništvu sa župnicima Slatnskog dekanata, Vladimirom Škrinajrićem iz Podravske Moslavine, Nikolom Jušićem iz slatinske Župe bl. Ivana Merza, Ivanom Ereizom iz Voćina, Dejanom Ilićem iz Nove Bukovice, Stjepanom Vukom iz Čađavice i domaćinom, Draganom Hegićem iz Župe sv. Josipa. Nakon mise perivojem oko župne crkve održana je zavjetna procesija s kipom Presvetog Srca Isusova. Kip su u procesiji nosile članice Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva Dika u narodnim nošnjama.

Papa Pio IX. podijelio je 1873. godine posebne oproste onima koji obavljaju lipanjsku pobožnost na čast Srca Isusova, a uoči posljednje godine 19. stoljeća njegov nasljednik papa Leon XIII. uputio je cijeloj Crkvi posebnu encikliku kojom poziva sve biskupe i vjernike da se te 1899. godine na blagdan Srca Isusova svi posvete njegovom Božanskom Srcu. Oprost štovateljima Presvetog Srca Isusova podijelio je 8. kolovoza 1906. i papa Pio X.

Govoreći o tom blagdanu, župnik Dragan Hrgić podsjetio je da su se dvadesetih godina prošloga stoljeća župljani slatinske Župe sv. Josipa, stanovnici Slatine, stavili pod zaštitu Presvetog Srca Isusova. „Mi taj zavjet, tu zaštitu, obnavljamo svake godine, pa ćemo to učiniti i večeras, staviti sebe, svoje obitelji, djecu, roditelje, ovaj grad, obje župe, pod zaštitu  Presvetog Srca Isusova,“ rekao je na kraju misnog slavlja župnik Hrgić. Potom je predvodio posvetnu molitvu Presvetom Srcu Isusovu pape Leona XIII, u kojoj vjernici iskazuju želju da budu što čvršće sjedinjeni s Otkupiteljem ljudskog roda pa se drage volje posvećuju Presvetomu Srcu njegovu. Oni pozivaju Gospodina neka bude kralj ne samo vjernima, koji se nisu nikada odmetnuli od njega, nego i rasipnim sinovima koji su ga ostavili, i neka učini da se u kuću očinsku brzo vrate, da od bijede i gladi ne poginu. Molitva završava željom da Crkvi udijeli sigurnu i potpunu slobodu, a svim narodima mir i red.

Župnik Hrgić zahvalio je vlč. Nedjeljku Androšu na predvođenju svete mise, svećenicima Slatinskog dekanata koji su koncelebrirali, župniku iz Čađavice koji je ispovijedao, i svima koji su se uključili u organizaciju slavlja. Posebnu čestitku uputio je časnim sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova, koje u Slatini djeluju više od 80 godina, i koje su utkane u slatinski mozaik u kome Srce Isusovo zauzima najvažnije mjesto. Zahvalio im je za sve što su do sada učinile, što čine i što će još učiniti na slatinskom području, a prisjetio se i časnih sestara i svećenika koji su pokojni, a djelovali su u toj Župi i u nju utkali svoj život, svoju vjeru, znanje i dobrotu.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button