NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

„Preporoditelji našega kraja“ – terenska nastava sedmaša OŠ J. Kozarca Slatina

U sklopu terenske nastave pod nazivom „Preporoditelji našega kraja“ učenici sedmog razreda Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina u pratnji učiteljica Martine Grundler Hrala, Ljiljane Ivanković, Snježane Tot i Ivane Strupar posjetili su 17. svibnja Grabrovnicu, rodno mjesto istaknutog predstavnika Hrvatskog narodnog preporoda, Petra Preradovića.

Cilj terenske nastave bio je upoznati učenike s njegovim likom i djelom te pratiti njegov životni put.
Učenici su tako imali priliku pogledati dokumentarni film o životu Petra Preradovića, kroz koji su doznali više o njegovom životu i javnom djelovanju kao jednom od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti svoga doba.

Rodna kuća Petra Preradovića podignuta je u 18. stoljeću, nedavno je obnovljena i sadrži kronološki muzejski postav pjesnikova života te kataloški popis izložaka u postavu, multimedijske sadržaje, poput igara u kojima su se učenici mogli okušati. Nakon razgledavanja postava, učenici su sudjelovali u literarnoj radionici u sklopu koje su pisali domoljubne pjesme po uzoru na Petra Preradovića, a potom su neki učenici i čitali svoje literarne uratke koji će biti izloženi na plakatu u školi. Na povratku iz Grabrovnice učenici su posjetili i pitomačku župnu crkvu svetog Vida.

Učenici su bili oduševljeni posjetom rodnoj kući Petra Preradovića te se još više zainteresirali za istraživački rad i njegovanje tradicije i prošlosti hrvatskog naroda kroz nastavu Povijesti, Hrvatskog jezika i Vjeronauka.
(mf/Izvor: Ivana Strupar, učiteljica Hrvatskoga jezika OŠ J. Kozarca Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button