KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

PREMINUO NA DANAŠNJI DAN: NENAD MIRKO NOVAKOVIĆ

Njegov su svećenički život i pjesnički rad trideset godina bili nepravedno zanemarivani

Samozatajno je pisao pjesme. Od 400 poetskih zapisa objavljen je mali dio.

Upravo danas, 17. siječnja, navršava se 30 godina otkako je poginuo svećenik i pjesnik Nenad Mirko Novaković, rođen u slatinskom prigradskom naselju Sladojevcima 1. studenoga 1957. O dječaku koji je ostao bez oba roditelja skrbio se tadašnji župnik Vinko Viljevac, što je utjecalo i na njegovo buduće zanimanje. Mladu je misu služio u Sladojevcima 31. srpnja 1983. Za kratkoga svećenikovanja bio je upraviteljem župe Zablaće, kod Šibenika, služio kod sestara milosrdnica u Šibeniku, bio župni pomoćnik u Župi Srca Isusova u Šibeniku, a od 1986. postaje župnikom u Betini na Murteru, u Šibenskoj biskupiji. Poginuo je na blagdan sv. Antuna Pustinjaka u prometnoj nesreći na Jadranskoj magistrali kod Žaborića dok je žurio u Prhovo, mjesto u župi Primošten-Stanovi, gdje je trebao služiti svetu misu.
Samozatajni boem
Samozatajno je Novaković pisao pjesme. Od oko 400 poetskih zapisa samo je mali dio objavljen. Njegove pjesme nisu isključivo duhovna sadržaja, nego u njima propituje odnose čovjeka i prirode, ljudi međusobno i ljudske naravi, uvijek tražeći poveznicu s dobrim. Ocijenivši da su njegov svećenički život i pjesnički rad bili 30 godina nepravedno zanemarivani, skupina Nenadovih prijatelja i rođaka odlučila ga je predstaviti javnosti i izvući iz anonimnosti. Pokrenuto je više inicijativa njemu u spomen pod radnim nazivom 30 misa za 30 godina.
– Neno je bio samozatajni boem, a takvi obično nisu u stanju raditi na svojoj promidžbi. Mislim da je sada vrijeme za predstavljanje tog dragog čovjeka, odličnog svećenika i vrhunskog pjesnika. Time se bavim posljednja četiri mjeseca i mislim da je to sada glavno – rekao je skladatelj duhovnih pjesama Slavko Nedić u Glazbenom megahertzu 2. programa Hrvatskoga radija.
– Bio je to nadahnut pjesnik, a ja se uvijek divim pjesnicima, jer njima Bog definitivno šapuće na uho. O povijesti spasenja napisane su stotine knjiga, sa stotinama i stotinama stranica, a onda Bog šapnu pjesniku i on to napiše u tri rečenice – opisao je Nedić nastanak Novakovićeve pjesme Treće doba.
S pjesmom Treće doba na Uskrs-festu 1981. Nenad je osvojio nagradu za najbolji tekst. Zanimljivo je i da je prvu hrvatsku katoličku heavy metal pjesmu snimila grupa Karizma upravo na tekst Nenada Mirka Novakovića Utakmica ljubavi.
Skladatelj Slavko Nedić i Tomislav Novaković, bratić pokojnog svećenika, napravili su stranice s njegovim imenom na Facebooku i Wikipediji, a od velikog broja pjesama odabrali su ih sedamdesetak i objavili u knjizi Nenad Mirko Novaković, Isusov poeta. Knjigu je uredio Slavko Nedić, predgovor je napisao Stjepan Lice, likovno je knjigu opremila Blaženka Matić, a nakladnik je Glas Koncila. Kao ilustracije u knjizi korišteni su Nenadovi rukopisi.
Zbirka je podijeljena u tri dijela, u prvom je duhovna poezija, u drugom dijelu su Produhovljene i pjesme o svemu i svačemu, a treći dio su kraće pjesme Biseri.
Mise diljem svijeta
Obljetnica smrti toga svećenika pjesnika ovih se dana obilježava svetim misama diljem svijeta. Zamisao je bila da se za 30 godina slavi 30 misa, ali taj broj daleko je premašen pa će ih možda biti i 50 diljem Hrvatske, BiH, u Njemačkoj, a mise će biti slavljene i u Boliviji, na Haitiju, u Kanadi, Srbiji, Austriji…
– Koga nema, vrlo često ga se zaboravi. No kada netko pokrene inicijativu, stvari se mijenjaju – kaže Nedić. – Svi koje sam pozvao, njegove ili svoje kolege, svećenike, svi su odmah pristali služiti misu, i tako je broj misa rastao. Prema najavama, na dan obljetnice Nenadova preminuća misu će u njegovim Sladojevcima služiti župnik, vlč. Darijo Šimić. Mise će služiti i biskupi Vlado Košić i Vjekoslav Huzjak, a drago mi je što mogu najaviti da će u subotu, 19. siječnja, misa biti služena i u Betini, gdje je Nenad bio župnik kada je poginuo. Misu će ondje služiti šibenski biskup Tomislav Rogić i biskup u miru Ante Ivas. Tada će biti i prvo predstavljanje knjige pjesma Isusov poeta, a zagrebačka promocija bit će 23. siječnja u sklopu tribine Moje pjesme, moje molitve u dvorani Hrvatskog društva skladatelja, u Berislavićevoj 9.
(Glas Slavonije, Petar ŽARKOVIĆ)


  1. siječnja
    prva promocija knjige Isusov poeta

Slavko Nedić
skladatelj
Kompozitor koji je uglazbio nekoliko pjesama Nenada Mirka Novakovića. Urednik je glazbenoga programa na Hrvatskom katoličkom radiju. Najavio je i monodramu jednakoga naziva kao i zbirka pjesama Isusov poeta.


Zdenko Milić: Bio je nadasve Čovjek!
Slavko Nedić najavio je i svoju monodramu naziva koji nosi i zbirka pjesama:
– U monodrami Isusov poeta kroz Nenadove stihove pričam priču o jednom krasnom čovjeku, svećeniku, pjesniku, ali također o ljubavi prema Bogu i ljubavi prema ljudima. ​Na novoj FB stranici posvećenoj Nenadu Mirku Novakoviću brojni komentari pozdravljaju pokrenute inicijative. Zdenko Milić jako se razveselio vidjevši “ovaj spomen na dragog kolegu Nenada. Bio je nadasve Čovjek! Neka uživa u krilu Očevu”. Ljubo Vuković piše da su bili zajedno na bogosloviji. Doduše, on je bio nekoliko godina stariji od mene, ali vrlo drag i uvijek pristupačan. Znam da su on i Spomenko Bagarić bili nerazdvojni prijatelji. Legende: i Mirko, nažalost, pokojni, a i Spomenko, koji živi kao legenda.


Mlada misa (Foto: Ustupljena fotografija)

 

 

 

 

 


Obitelj Novaković: mama Bara, tata Milan, ispred tate Nenad, sestra Katica u naručju sestrične Anice (Foto: Ustupljena fotografija)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button