CRNA KRONIKA

IN MEMORIAM: Preminula poznata slatinska gimnazijska profesorica Mira Oberan

U Slatini je bolno odjeknula vijest o odlasku poznate Slatinčanke, prof. hrvatskoga jezika i članice Ogranka Matice hrvatske u Slatini Mire Oberan.

Preminula je 25. lipnja 2024. nakon duge bolesti u 84. godini života.

Rođena je 23. veljače 1940. godine u Slatini, gdje je završila osnovnu školu, Gimnaziju u Virovitici, a Kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1963. počela je raditi u novoosnovanoj Gimnaziji u Slatini kao profesorica  Hrvatskoga jezika i tom pozivu ostala vjerna do 1994. godine kada odlazi u zasluženu mirovinu.

Na svom profesorskom putu podučavajući hrvatski jezik i književnost, bila je uzor generacijama učenika koje su zahvaljujući prof. Oberan kročile njezinim stazama. Bivše su učenice postale njezine kolegice koje su se trudile dosegnuti svoj uzor.

Ljubav prema hrvatskom jeziku i baštini dovela ju je na put Matice hrvatske te je 1971. godine postala njezin član i sudjelovala u osnivanju slatinskoga ogranka. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća, svoje je znanje nesebično nastavila prenositi na svoje učenike.

Kada je u sam osvit višestranačja zalaganjem pojedinih članova iz sedamdesetih obnovljen  rad Ogranka Matice hrvatske u Podravskoj Slatini, pridružila mu se i prof. Oberan. Bila je dugogodišnji član Predsjedništva, a svoj je veliki doprinos dala kroz Odjel za književnost i kulturu.

 Obilježavajući 320. obljetnicu mučeničke smrti hrvatskih velikana, ratnika i književnika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, zajedno s ostalim kolegicama pripremila je prigodni recital Moje drago serdce u izvedbi učenika slatinske srednje škole, a povodom 25. godišnjice Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnog jezika, književnu tribinu Hrvatski jezik danas.

Njegujući kulturu govora, uspješno je sudjelovala u pripremanju učenika za radioemisije Matičine tribine pod nazivom Hrvatski jezik kako nas je učio Jonke koje su emitirane tijekom dužeg vremenskog perioda.

Neizostavan je bio i njezin doprinos u izradi prvog slatinskog plana grada. Bila je inicijatorica i realizatorica mnogih programa koji su obogatili rad slatinske Matice. Voljela je svoj poziv i hrvatski jezik, radila je s ljubavlju i predano, stoga je za 50. obljetnicu slatinskoga Ogranka nagrađena Poveljom Ogranka Matice hrvatske u Slatini, koju, nažalost, zbog uznapredovale bolesti nije mogla primiti na svečanosti.

Vrijeme neumitno teče i, nažalost, postajemo nemoćniji.

Radovala se posjetima kolegica, ali zbog užurbanog životnog tempa i osobnih tegoba oni su bivali sve rjeđi.

Ipak, uvijek postoje dobri ljudi pa znamo i tješimo se da nije bila usamljena.

Nakon teške bolesti naša je prof. Mira zaklopila umorne oči, ali nije otišla u zaborav. Živi u srcima i sjećanjima mnogih generacija slatinskih gimnazijalaca kojima je za života bila uzor.

Draga profesorice, počivajte u miru.

Sa zahvalnošću

Ogranak Matice hrvatske u Slatini

Posljednji ispraćaj prof. Mire Oberan bit će danas, u četvrtak, 27. lipnja 2024. na gradskom groblju u Slatini u 13 sati.

(mf; Izvor: Ogranak Matice hrvatske u Slatini, predsjednica Zorica Varga)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button