CRNA KRONIKANASLOVNICA

Preminula Mira Pelikan

Mira Pelikan, dugogodišnja aktivna sudionica društvenog i kulturnog života grada Slatine preminula je danas u 90. godini života.

Mira Pelikan rođena je u obrtničkoj obitelji Ressler 23. rujna 1931. godine u Slatini. Sa suprugom Dragutinom Pelikanom jedna je od obnoviteljica djelovanja Udruge Hrvatski domobran, u kojoj se ona kao članica, a suprug kao predsjednik, zalagala za otkrivanje hrvatskih žrtava i grobišta domoljuba stradalih za Hrvatsku tijekom i poslije 2. svjetskog rata te u Domovinskom ratu. Dragutin Pelikan bio je sudionik tragičnoga Križnog puta, što je motiviralo supružnike u njihovu upornom radu na otkrivanju svih nepravdi prema hrvatskom narodu i brojnih masovnih grobnica hrvatskih domoljuba.
Svoj istraživački rad na otkrivanju istine o stradanjima Hrvata kroz povijest nastavila je i nakon smrti supruga. S predsjednikom Udruge Hrvatski domobran u Orahovici Miroslavom Gazdom objavila je knjigu Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije stradalim 1941.-1945. i 1991.-1995. godine. Knjigu je objavio Državni arhiv u Osijeku 2003. godine, ispravljeno i dopunjeno izdanje objavljeno je 2011. godine, a u pripremi je i treće izdanje, koje suautorica, nažalost, nije dočekala.

Mira Pelikan članica je Hrvatske demokratske zajednice od studenoga 1989. godine, a u stranku se učlanila u Zagrebu, prije nego što je HDZ osnovan u Slatini. Bila je prva predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski. Mira Pelikan bila je i jedna od inicijatora obnove rada Hrvatskoga pjevačkog društva Zrinski, prva predsjednica društva i kasnije njegova počasna predsjednica.

Pokop Mire Pelikan bit će sutra, u srijedu, na gradskom groblju u Slatini u 15 sati.
(Tekst: Petar Žarković/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button