DOGAĐANJANASLOVNICA

Preminula je Anđelka Zelenko, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina

U Slatini je u petak, 6. siječnja, nakon kratke bolesti, preminula jedna od najvećih žena boraca za prava osoba s invaliditetom, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Anđelka Zelenko. Slatina je tako, ali i Virovitičko-podravska županija, izgubila Anđelku čiji se rad temeljio na humanosti, toleranciji, prihvaćanju različitosti, skrbi o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, poštivanju ljudskih prava, nenasilju – na radu za opće dobro.

Anđelka je sudjelovala u gotovo svim projektima na području naše županije koje su u svojim aktivnostima uključivale sudjelovanje osoba s invaliditetom ili teškoćama u razvoju. I sama je bila inicijator i pokretač brojnih projekata te je sudjelovala u nekim važnim projektima za poboljšanje života osoba s invaliditetom od kojih su najpoznatiji „Kombi koji život znači“, „Mobilnost“, „Usluge osobnog asistenta“, „Pomoć u kući“ i brojni drugi.

Anđelka Zelenko od rođenja bolovala je od mišićne distrofije. To je neizlječiva bolest propadanja mišića koja dovodi do invaliditeta – do nepokretnosti, često i više od toga. Do  dvanaeste godine života je hodala, ali teško. Prva kolica dobila je polaskom u srednju školu. Bila je odlična učenica svjesna da samo stjecanjem znanja ima izjednačene mogućnosti s ostalima. Za znanje nije bila presudna snaga tijela, već snaga duha i uma. Roditelji su ju odgajali da bude dgovorna, dosljedna, tolerantna, marljiva, da cijeni svakog čovjeka, da bude humana.  Anđelka je bila vrlo aktivna u pokretu osoba s invaliditetom, vodila je Udrugu osoba s invaliditetom Slatina, brinula se za stare i nemoćne te je dobitnica više nagrada i priznanja. (www.vpz.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button