NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

PREMA ŽUPNIM STATISTIKAMA – Blago povećanje broja rođenih na području Slatine

Premda katoličke župne statistike ne mogu biti potpuno točan pokazatelj općeg stanja stanovništva na području koje obuhvaćaju, stoga što nisu svi katolici, one su ipak relevantne i u znatnoj mjeri dobar pokazatelj jer velika većina stanovništva živi po načelima Katoličke Crkve. U Slatini djeluju dvije župe, Župa svetog Josipa sa župnikom, vlč. Draganom Hrgićem, i Župa blaženog Ivana Merza sa župnikom, vlč. Nikolom Jušićem. Oni su objavili statističke podatke o svome djelovanju, ali i o događajima u svojim župama u prošloj godini.

Matične knjige Župe svetog Josipa, koja ima 4713 evidentiranih župljana u 1419 obitelji, pokazuju da je prošle godine kršteno 53 djece, 28 muške i 25 ženske, a umrlo je 39 osoba, 20 muških i 19 ženskih. Crkveno je vjenčano 28 parova, od kojih je devet parova nastavilo živjeti izvan Župe sv. Josipa. U prošloj godini bilo je 50 krizmanika i 52 prvopričesnika.

Župni Caritas u više je navrata pomogao u hrani i novcu 67 obitelji, bez obzira na vjeru i nacionalnost, a pomaže i u školovanju petero studenata i srednjoškolaca. Nitko se, međutim, ne školuje za svećeničke i redovničke kandidate. Župa je za svoje vjernike organizirala hodočašća u Veneciju, Češku i Slovačku te u Mariju Bistricu, Voćin i Zagreb. Tijekom godine nastavljeni su radovi na obnovi crkve pa je obavljena statička sanacija temelja, postavljen je drugi dio unutrašnje rasvjete, ugrađena su nova bočna vrata, a počela je i obnova vitraja.

Župa blaženog Ivana Merza obuhvaća zapadni dio Slatine te naselja Novi Senkovac, Markovo, Medinci, Grabić i Ivanbrijeg. Trenutačno je u župnoj evidenciji 4120 župljana, ali dio njih odsutan je zbog rada u inozemstvu. Podatak o 4433 osobe u 2011. godini pokazuje znatno smanjenje broja župljana.

U toj župi izjednačen je broj krštene djece i umrlih osoba. Kršteno je 37 djece, od kojih 18 muške i 19 ženske, a pokopano je ukupno 40 osoba, 17 muških i 23 ženske, ali među njima su i tri osobe koje su duže od pet godina živjele izvan grada. U župnoj crkvi bl. Ivana Merza vjenčano je 17 parova, a mladu misu održao je vlč. Ivan Rončević. U prošloj godini bilo je 46 krizmanika i 33 prvopričesnika.

Župna crkva bl. Ivana Merza nova je i nije još potpuno dovršena pa se svake godine, u skladu s mogućnostima, nabavlja dio potrebne opreme. Prošle godine plastične stolice zamijenjene su s 40 novih klecala duljine tri metra. (Glas Slavonije/Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button