DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Predstavom „Skini masku, otkrij nasilnika“ protiv međuvršnjačkog nasilja

Danas je u slatinskom POU, za slatinske učenike sedmih i osmih razreda obje osnovne i prvih i drugih razreda obje srednje škole, u sklopu preventivne akcije „Živim život bez nasilja“, u dva navrata odigrana predstava „Skini masku, otkrij nasilnika“. Radi se o suradnji PU virovitičko-podravske, Dramskog studija Kazališta Virovitica i projektu Udruge SOS Virovitica u partnerstvu  s Udrugom Pričalica i predstavi koju je podržalo i Ravnateljstvo policije Republike Hrvatske, uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Projekt je usmjeren ka prevenciji pojavnih oblika nasilja nad i među mladima putem pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja te podizanje razine svijesti društva inovativnim i kreativnim pristupom o negativnim učincima nasilnog ponašanja u Virovitičko-podravskoj županiji.

-Cilj predstave je preventivno djelovati na djecu i mlade, naime, prevencija međuvršnjačkog nasilja je tema predstave. Policijska uprava virovitičko-podravska se u sklopu svojih preventivnih aktivnosti bavi prevencijom nasilja, a općenito u prevenciji kriminaliteta surađuje sa zajednicom. Policija se zalaže u svim preventivnim aktivnostima i u prevenciji bilo kojeg oblika nasilja pa tako i međuvršnjačkog o čemu govori i predstava. Pozivamo sve da pomognu zaštiti žrtvu pogotovo ako je žrtva dijete, da se spriječi nasilje i na koncu prijavi policiji, -ispričala je za Radio Slatinu policijska službenica za prevenciju Ana Kratohvil Katić.

– Svi zajedno moramo nastojati edukacijom preventivno djelovati kako bismo što više spriječili negativne pojave nasilja u svakodnevnom životu djece i mladih. Preventivnim mjerama se može umanjiti broj žrtava, a ulaganja u prevenciju doprinijet će sprječavanju kaznenih djela, a time i nasilju među mladima. Žrtve kriminaliteta i nasilja često pate od tjelesnih, ali i duševnih povreda koje ostaju cijeli život. Stoga se društvo zajedno mora proaktivno i odlučno suprotstaviti počinjenju nasilja u svakom obliku. Svako nasilje zahtijeva odgovarajuću reakciju i ne smije se ignorirati ni umanjivati njegove posljedice. Policija uvijek napominje da se nasilje prijavi što prije, jer kako poznati preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova kaže:  „Živim život bez nasilja“, zaključuje Katić   .

Predstava „Skini masku, otkrij nasilnika“ može se pogledati na YouTube kanalu.

(Tekst: Tea Kiš Slačanac/Foto:Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button