DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Predstavom “Richard III Grbavi” otvoren kazališni dio ovogodišnje “Slatinske male scene”

“Slatinska mala scena” projekt je koji Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Slatine organizira s ciljem da se djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz kazališne predstave približi kazališna umjetnost.

Projekt je započeo 6. i 7. studenog kada su za polaznike slatinskih dječjih vrtića Suncokret i Zeko organizirane radionice glinom koje je vodila akademska kiparica Danijela Halužan.

Nastavak je uslijedio jučer, svečanim otvorenjem “Slatinske male scene” predstavom „RICHARD III GRBAVI“ HNK Osijek o kojoj autor predstave Damir Mađarić kaže:

– “Komedija u začetku, a na kraju tragedija. Čini se da ne znam pisati komedije, to jednostavno nije moja domena. Tekst mora biti mješavina jednog i drugog! I tužnog i smiješnog. Tako da se nakon prvoga čitanja ispostavilo da je Tonka, glavno lice komada, “užas i strava” od žene, mada je nisam htio tako napisati niti mi se činila tako strašnom kada sam tekst sam čitao. Ali u interpretaciji glumaca to je dobilo nove dimenzije i oblike. Tonka je postala ono nešto što gnjete, podčinjava, lomi i uzima. Krsto je postao onaj koji se slomio, onaj koji se izvlači iz zagrljaja smrti, ako smijem tako reći, i ponovno u tu smrt upada mimo svoje volje i htijenja. Tonka je neka vrst sudbine koja ga je zadesila, a u tu jamu sudbine povlači i nju. “Richard III Grbavi” je komad o borbi dvoje ljudi, drama o preživljavanju kakve se svakodnevno vode. Nesmiljeno i brutalno, do istrebljenja. Naravno da u svijetu oko nas ima i sretnih ljudi, ljudi koji se vole, ali moram reći da je pitanje dokle će se voljeti. Naravno ne treba u sve to vjerovati, sve su to bajke.”

U predstavi koju su jučer u 2 termina pogledali učenici Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina glume KRSTO / Vladimir Tintor i TONKA / Petra Blašković.

Prije same predstave okupljene su pozdravili u ime domaćina ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac i gradonačelnik Denis Ostrošić.

Slatinska mala scena nastavlja se 12. studenog predstavom „Zeko, Zriko i janje“ Dječjeg kazališta B. Mihaljević iz Osijeka. (Tekst i foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button