Home / DOGAĐANJA / Predstavom “Richard III Grbavi” otvoren kazališni dio ovogodišnje “Slatinske male scene”

Predstavom “Richard III Grbavi” otvoren kazališni dio ovogodišnje “Slatinske male scene”

“Slatinska mala scena” projekt je koji Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Slatine organizira s ciljem da se djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz kazališne predstave približi kazališna umjetnost.

Projekt je započeo 6. i 7. studenog kada su za polaznike slatinskih dječjih vrtića Suncokret i Zeko organizirane radionice glinom koje je vodila akademska kiparica Danijela Halužan.

Nastavak je uslijedio jučer, svečanim otvorenjem “Slatinske male scene” predstavom „RICHARD III GRBAVI“ HNK Osijek o kojoj autor predstave Damir Mađarić kaže:

– “Komedija u začetku, a na kraju tragedija. Čini se da ne znam pisati komedije, to jednostavno nije moja domena. Tekst mora biti mješavina jednog i drugog! I tužnog i smiješnog. Tako da se nakon prvoga čitanja ispostavilo da je Tonka, glavno lice komada, “užas i strava” od žene, mada je nisam htio tako napisati niti mi se činila tako strašnom kada sam tekst sam čitao. Ali u interpretaciji glumaca to je dobilo nove dimenzije i oblike. Tonka je postala ono nešto što gnjete, podčinjava, lomi i uzima. Krsto je postao onaj koji se slomio, onaj koji se izvlači iz zagrljaja smrti, ako smijem tako reći, i ponovno u tu smrt upada mimo svoje volje i htijenja. Tonka je neka vrst sudbine koja ga je zadesila, a u tu jamu sudbine povlači i nju. “Richard III Grbavi” je komad o borbi dvoje ljudi, drama o preživljavanju kakve se svakodnevno vode. Nesmiljeno i brutalno, do istrebljenja. Naravno da u svijetu oko nas ima i sretnih ljudi, ljudi koji se vole, ali moram reći da je pitanje dokle će se voljeti. Naravno ne treba u sve to vjerovati, sve su to bajke.”

U predstavi koju su jučer u 2 termina pogledali učenici Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina glume KRSTO / Vladimir Tintor i TONKA / Petra Blašković.

Prije same predstave okupljene su pozdravili u ime domaćina ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac i gradonačelnik Denis Ostrošić.

Slatinska mala scena nastavlja se 12. studenog predstavom „Zeko, Zriko i janje“ Dječjeg kazališta B. Mihaljević iz Osijeka. (Tekst i foto: Marijo Kokorić)

x

Check Also

IOŠ Slatina uz spektakl krojača i frizera na Viroexpu predstavila i svoje genijalce

Industrijsko-obrtnička škola Slatina osim što je u zabavnom dijelu programa Viroexpa predstavila svo znanje, kreativnost ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org