DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Predstavom “Plivaj i drž’ glavu iznad vode” otvorene ovogodišnje Slatinske kazališne večeri

Predstavom “Plivaj i drž’ glavu iznad vode” otvorene su ovogodišnje Slatinske kazališne večeri kao jedan od programa Jeseni u Pučkom otvorenom učilištu Slatina.

Manifestacija Slatinske kazališne večeri prošle je godine ponovno pokrenuta na inicijativu Gradskog amaterskog kazališta Leo Srdoč te je otvorena njihovom premijernom predstavom “Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice”. S obzirom na dobar odaziv i potrebu ovakvih kulturnih događaja u našemu gradu, iz Kazališta se nadaju kako će se ova manifestacija održati u narednim godinama.

Ispred Virovitičko-podravske županije podršku na drugom izdanju ove manifestacije došla je iskazati županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić koja je tom prigodom čestitala Dan učitelja svim učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima te izjavila kako je raduje što je otvorenje ovog za Slatinu značajnog kulturnog događaja baš na ovaj dan. U svom kratkom govoru pozdravila je predani rad slatinskog POU i čestitala Gradu Slatini što ponovno ima kazalište na svojim daskama.

U ime Grade Slatine publiku je pozdravio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić koji se u svome govoru našalio sa samim naslovom predstave te ga iskoristio kao metaforu za lokalnu kazališnu scenu.

– Da ostanem u skladu s naslovom današnje predstave, čini mi se da smo proteklih godina pa sve do lani “plivali i jedva držali glavu iznad vode”, tu i tamo je kapnula poneka predstava, što je bilo odlično, ali prerijetko. Mislim da sad možemo snažno zaplivati i da ćemo dugo zajedno plivati ako se nastavi ovako dobra suradnja – rekao je gradonačelnik Ostrošić te proglasio Slatinske kazališne večeri otvorenim.

Večerašnju humornu dramu autora Vjekoslava Dominija i redatelja Pere Popovića naziva “Plivaj i drž’ glavu iznad vode” izvelo je Diletantsko kazalište Pentravci, P.D. Grafičar, pri Centru za kulturu Trešnjevka.

Posebnost ove kazališne grupe je to što je sastavljena od planinara Planinarskog društva Grafičar (kasnije nazvana Diletantsko kazalište Pentravci – DKP), a počela je djelovati 1987. tako što je za planinare u planinarskim domovima, tijekom višednevnih izleta, izvodila kratke jednočinke, komedije, autora Vjekoslava Dominija. Od 1995. grupa radi pri Centru za kulturu Trešnjevka. Pentravci nastupaju u svojoj matičnoj kući Centar za kulturu Trešnjevka, ali gostuju i na drugim pozornicama Zagreba, Hrvatske i inozemstva.

Predstava “Plivaj i drž’ glavu iznad vode” njihova je najnovija predstava iz bogatog repertoara dugogodišnjeg djelovanja, a prati priču Rine Palića koji izlazi iz zatvora nakon odslužene kazne za pljačku pošte i traži od svog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika u pljački, Jože Šalera, polovicu opljačkanog novca. Nakon toga kreće niz nesretnih događaja.

Slatinske kazališne večeri se nastavljaju 19. listopada predstavom “Tabernakul” u režiji Olivera Jukića i izvedbi GAK Leo Srdoč, a s početkom u 19:30 sati.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button