DOGAĐANJANASLOVNICA

Predstavnici virovitičkog Veleučilišta i Grada Slatine obišli EPIcentar Seqouia

U prostorijama Gradske uprave Grada Slatine upriličena je svečanost primopredaje Akcijskog plana za upravljanje posjetiteljima – EPIcentar Sequoia,  koji je nastao u sklopu provedbe projekta „EPIcentar Sequoia Slatina“ sufinanciranog iz Europskih i investicijskih fondova. Tom su prilikom predstavnici Veleučilišta u Virovitici predvođeni dekanom Oliverom Jukićem svečano uručili dokument Akcijskog plana predstavnicima Grada Slatine predvođenim gradonačelnikom Grada Slatine Denisom Ostrošićem.

Priprema i početak procesa izrade Akcijskog plana započeo je tijekom listopada 2020. godine, a završen je krajem veljače 2021. godine. U sami proces izrade dokumenta uz Veleučilište u Virovitici, Odjela za turizam uključene su i osnovne i srednje škole s područja Grada Slatine te razne udruge koje djeluju također na slatinskom području. Voditelji projekta i urednici Akcijskog plana su Božidar Jaković, mag.oec., v.pred i Rikard Bakan, mag.oec., v.pred.

Glavna svrha izrade Akcijskog plana je podržati dugoročnu održivost investicije, definiranjem aktivnosti kojima će se balansirati korištenje i zaštita područja, tako da će se prioritetno voditi briga o osiguravanju zadovoljavajuće razine zaštite i očuvanja područja, a na drugoj strani održati ciljanu razinu doživljaja i zadovoljstva posjetitelja te omogućiti pristup i koristi svim zainteresiranim dionicima.

Ciljevi Akcijskog plana uklapaju se u globalnu politiku održivog razvoja i zaštite prirode koja je kao takva dio europske, odnosno, nacionalne politike zaštite, očuvanja i održivog korištenja zaštićenih područja prirode. Također, definirani ciljevi su utemeljeni na realno utvrđenom stanju integrirane turističke cjeline i šireg područja na koje se turistički može oslanjati te su usklađeni s interesima lokalne zajednice i relevantnih zainteresiranih dionika.

Zahvalivši se na potpori Grada Slatine kroz ovaj projekt, dekan Veleučilišta u Virovitici Oliver Jukić tom je prigodom istaknuo kako je virovitičko Veleučilište od nedavno bogatije za još jednog doktora znanosti, kojih je sada ukupno šest aktivnih.

– Poanta priče je da na jednom mjestu u županiji imamo šest doktora koje do sada nismo imali, te ovo Veleučilište ima određene benefikacije za izradu dokumentacije kao što je Akcijski plan za upravljanje posjetiteljima – EPIcentar Sequoia, a kojim u konačnici novac povučen iz Europske unije ostaje ovdje što je dobra investicija. Najbitnije od svega je da ovaj projekt zaživi punim kapacitetom i da privuče posjetitelje izvan grada, ali imam osjećaj da će to postati okupljalište domaćih ljudi, odnosno obitelji s malom djecom, i stoga neka ovaj Akcijski plan ne ostane mrtvo slovo na papiru, – rekao je dekan Jukić te u nadi daljnje suradnje s Gradom Slatinom obećao pomoć u provedbi spomenutog Akcijskog plana.

Zahvalivši se Veleučilištu i samom dekanu Jukiću na kvalitetnoj izradi Akcijskog plana gradonačelnik Ostrošić je na tragu daljnje suradnje naglasio zadovoljstvo što imamo ovakve ljude na području županije među kojima su i naši Slatinčani.

– Drago mi je da ste kao tim vrlo ozbiljno pristupili ovom projektu koji je vrlo opsežan, te se nadam da će vrlo brzo stavljanje u aktivu i samo korištenje biti usmjereno na pravi način, – istaknuo je gradonačelnik te upoznao goste s planovima koji će daljnjim uređenjem raznih sadržaja u neposrednoj blizini, novih staza, parkirališnih mjesta… ovaj kompleks zaokružiti u jednu cjelinu, ali i krajobraznim uređenjem cijelog središta Slatine počevši s revitalizacijom središnjeg gradskog parka koji će uskoro poprimiti novu vizuru, kao i ostali prostori na glavnom gradskom trgu.  

– Sve su to načini kojima se Slatina razvija kao brend „zelenih vrata“, odnosno destinacija između Drave i Papuka, gdje će se ljudi zadržati više dana, a s druge strane Sequoia će biti mjesto susretanja Slatinčana prije svega, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

Po završetku primopredaje, uslijedio je zajednički obilazak područja EPIcentra Sequoia o kojemu je u suradnji s Gradom Slatinom, Felbar Studio pripremio prilog koji možete pogledati OVDJE.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button