DOGAĐANJANASLOVNICA

Predstavnici Savjeta mladih Grada Slatine sudjelovali u radu 2. Kongresa savjeta mladih Republike Hrvatske

U Hotelu Katarina u Crikvenici je 12. i 13. listopada 2018. održan 2. Kongres savjeta mladih Republike Hrvatske, u sklopu kojeg je održana panel rasprava „Perspektiva Hrvatske u EU“.

Na početku panel rasprave, u ime domaćina obratili su se predsjednik Gradskog vijeća Grada Crikvenice Josip Friš i predsjednik Savjeta mladih Grada Crikvenice Gracian Čop koji je istaknuo kako mu je drago što je Crikvenica drugi put domaćin Koordinaciji savjeta mladih RH:

– Hvala svima na dolasku u Crikvenicu. Izrazito mi je zadovoljstvo što smo ovaj vikend okupili veliki broj mladih ljudi koji su se odlučili društveno angažirati. Potaknuti svijest mladim ljudima da trebaju ostati u svojemu gradu i svojoj domovini te im kroz razne aktivnosti omogućiti posao i život dostojanstven mladog čovjeka, primarni je cilj za kojeg će se Savjet mladih Grada Crikvenice boriti u budućnosti. – istaknuo je Gracian Čop.

Okupljenima se obratio i predsjednik Koordinacije savjeta mladih RH Ante Škrobica:

– Moramo svojim primjerom pokazati da se radi “višeg” interesa može sjesti za stol bez obzira na međusobne razlike. Živimo u vrlo dinamičnom razdoblju u kojem mladi napuštaju našu Hrvatsku u potrazi za poslom koji će im osigurati egzistenciju. Važno je znati prepoznati trenutak i jasno dati do znanja da mi želimo ostati i boriti se ukoliko nam “stariji” to dopuste. Sada kada imamo svoju državu moramo biti pokretači promjena koje će dovesti do toga da se ponosimo državom u kojom živimo. To je borba koju naša generacija mora dobiti.  

U panel raspravi su sudjelovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku dr. sc. Miro Kovač, zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, a raspravu je moderirao Gracian Čop.

U sklopu 2. Kongresa održana je i 4. sjednica predsjedništva Koordinacije. Jednoglasno je odlučeno da Savjet mladih Općine Oriovac postaje 35. član Koordinacije i dogovorene su iduće aktivnosti. Do kraja godine očekuju se rezultati projekta DEMOGRAFSKA REVITALIZACIJA – temeljni preduvjet za gospodarski napredak RH, a domaćinstva idućih Kongresa su dodijeljena Slavonskom Brodu/Požegi i Bjelovaru. Redovna skupština Koordinacije održat će se 9. veljače 2019. u Zagrebu.

Neka od pitanja koja valja istaknuti odnosila su se na ulazak Republike Hrvatske u “eurozonu” odnosno uvođenje Eura za službenu valutu, lustraciji, troškovima ulaska Republike Hrvatske u Schengen te pitanja vezana uz lokalne razvoje agencija i njezinim benefitima.

Na Kongresu su sudjelovali predstavnici savjeta mladih iz dvadesetak jedinica lokalne i regionalne samouprave. Uz potporu Grada Slatine na kongresu su aktivno sudjelovali i predsjednik Savjeta mladih Grada Slatine Mario Đurinić te član savjeta Ivan Gribl. (mk)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button