DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Predstavljena knjiga o životu i radu slatinskog župnika Franje Udovičića

Jučer je crkvi sv. Josipa u Slatini upriličeno predstavljanje dugo najavljivane knjige o životu i radu dugogodišnjeg slatinskog župnika i dekana Franje Udovičića.
Knjiga donosi mnoštvo zanimljivih podataka iz njegova života, kao i zapisa o životu Župe sv. Josipa u razdoblju od 1976. do 1999. godine.

Na početku je sve nazočne u ime Matice Hrvatske Ogranka Slatina pozdravila predsjednica istog Zorica Varga.
– Ponekad vraćajući se u prošlost oživimo lijepe uspomene na ljude koji su u nekom vremenu našeg života ostavili neizbrisiv trag, pamtimo kao neki događaj koji je poveznica među nama, poneku crticu ili samo jedan neposredan susret i budemo zahvalni što smo ih poznavali. Takav trag ostavio je i župnik Franjo Udovičić na svoje župljane, – rekla je Varga, te istaknula ponos što je slatinski Ogranak Matice Hrvatske izdao ovu knjigu jer poveznica između župnika Udovičića i Matice seže u 90-te godine prošloga stoljeća kada je na samom pragu najveće tragedije hrvatskoga čovjeka u novijoj povijesti, 1991. u zajedničkoj suradnji organiziran koncert mira i nade u crkvi sv. Josipa.

– Da župnika Franju pamte generacije Slatinčana, a zahvaljujući Oliveru Jukiću ostat će spomen i ova knjiga u kojoj drugi dio predstavlja župnika Franju kao kroničara Župe sv. Josipa u Slatini, – zaključila je Zorica Varga.

U ime Male slatinske biblioteke koja je pokrenuta 1995. godine s osnovnim ciljem promicanja građanskog identiteta slatine, o knjizi je govorila urednica Ksenija Vujanović-Juras.

– Knjiga “Slatinski župnik Franjo Udovičić 1942.-1999.” je 18-ta u Maloj slatinskoj biblioteci koja je tako na neki način postala punoljetna.
Ova knjiga doprinos je prošle godine nizom aktivnosti obilježenog velikog jubileja 100-godišnjice Župe sv. Josipa u Slatini, – rekla je urednica Vujanović-Juras te dodala kako će svi oni koji su imali sreću i čast osobno poznavati župnika Udovičića s nostalgijom i zahvalnošću ne samo jednom pročitati ovu knjigu, nego više puta iščitavati prikaz njegovog djelovanja koji je temeljen na arhivskoj građi i ispravama ali i svjedočanstvima njegovih suradnika i vjernika, dok će ga svi ostali imati prigodu na ovaj način upoznati.

O knjizi je govorio njezin urednik Oliver Jukić.
Knjiga je izdana u suizdavaštvu Matice Hrvatske Ogranka u Slatini i Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić“ koje je objavilo znanstveni rad “Životopis Franje Udovičića, slatinskoga župnika” čiji je autor Stjepan Razum. Iskoristio je prigodu zahvaliti se onima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta pa su riječi zahvale osim Župi sv. Josipa i župniku Draganu Hrgiću, te  slatinskom Ogranku Matice Hrvatske otputovale i dr. sc. Stjepanu Kožulu koji se osim u predgovoru potpisuje i kao sunakladnik, te lektorima, prof. Ivani Vidak i prof. Petru Žarkoviću. Osim iz arhive Župe sv. Josipa fotografije su ustupili Vladimir Jelenčić, Damir Katalin i Slaven Zelenka, a grafički je knjigu uredio Davor Turček tako da je Jukić i njima uputio riječi zahvale izrazivši zadovoljstvo i čast što je dobio u ruke takav materijal osobito ako knjiga nađe svoje čitatelje.

Župnik Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić također se zahvalio svima koji su zaslužni da ova knjiga ugleda svjetlo dana, te istaknuo kako je ovo peta knjiga koja je izdana u protekle tri do četiri godini, a u pripremi je još jedna kojoj se, kako je rekao, posebno raduje.
Naime pronađeni su neki stari dokumenti koji pišu, govore, svjedoče… o životu u Slatini od davne 1860. godine do 1900.-te, pa i dalje sve do 1915. godine. Upravo na temelju tih materijala priprema se knjiga koja će nositi naziv „Crkva i grad“, a u njoj će biti prikazani odnosi u gradu u vrijeme kada je crkva sv. Josipa građena i kada je osnovana sama župa. Očekuje se da će predstavljanje ove knjige biti sljedećeg proljeća oko blagdana sv. Josipa.
Dotakao se i teme Zbornika radova o stotoj obljetnici župe koji također kasni zbog situacije s koronavirusom.
(Mihaela Feldi/Foto: Petar Žarković, Župa sv. Josipa)


 

Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org