DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

Predstavljena knjiga dr. sc. Janje Sekula „Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. i 1991. godine”

Vrlo detaljna i stručna knjiga na temu Domovinskog rata naziva „Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. i 1991. godine” jučer je doživjela svoju slatinsku promociju u zgradi Hrvatskog doma. Autorica knjige je povjesničarka Janja Sekula koja se pozabavila predraćem i ratom u Zapadnoj Slavoniji.

Predstavljanje knjige je održano u organizaciji Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije, čiji je član, Mihael Puljić, bio i moderator događaja, a nazočili su mu brojni predstavnici braniteljskih udruga koje djeluju na području Virovitičko-podravske županije, kao i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić te ostali zainteresirani građani.

Knjigu su objavili Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (HMDCDR) i zagrebački nakladnik Alfa, čija je izvršna urednica Božana Sliško službeno otvorila ovaj događaj rekavši nekoliko riječi o samoj autorici i nastanku ove knjige.

Profesor povijesti Dino Mataz istaknuo je posebnost održavanja promocije ove knjige upravo na ovaj datum jer je na današnji dan (28. studenog) započela jedna od značajnijih operacija HV-a u Domovinskom ratu – Operacija Papuk ’91. Dodao je i kako je primarni cilj ove promocije širenje istine o Domovinskom ratu, a sama knjiga je „školski primjer istraživačkog rada” u kojem je autorica zaključke donijela isključivo na osnovu pronađenih dokumenata.

Autorica knjige, dr. sc. Janja Sekula, bavi se istraživanjem teme srpske pobune i njezinih uzroka već petnaestak godina, a na njoj je i doktorirala 2013. na temu „Zapadna Slavonija pod srpskom okupacijom“. Pisanje ove knjige i istraživanje dostupnih materijala je trajalo četiri godine, a kao rezultat je nastala knjiga koja je iscrpan prikaz srpske pobune u zapadnoj Slavoniji, odnosno razdoblja neposredno uoči i na početku otvorene velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

– U knjizi sam bila usredotočena primarno na političke aspekte srpske pobune i agresije na području zapadne Slavonije 1990. i 1991. te prikazujem djelovanje lokalnih srpskih političara prema hrvatskoj vlasti, prema srbijanskoj vlasti te prema vodstvu pobunjenih Srba u Kninu i na području istočne Slavonije. Vojne okolnosti prikazane su u mjeri potrebnoj da bi se objasnili i shvatili pojedini događaji i procesi koji su uslijedili. Smatram kako je područje zapadne Slavonije tijekom Domovinskog rata bilo posebno zanimljivo jer povezuje istočni i središnji dio Hrvatske kojim prolaze ključni komunikacijski pravci. To je bio i jedan od razloga zauzimanja zapadne Slavonije u ratnim planovima JNA, odnosno presijecanja Hrvatske na tome području do granice s Mađarskom – rekla je autorica Sekula te dodala kako bi voljela da što više ljudi pročita ovu knjigu jer u njoj ima tema koje će mnoge iznenaditi i o kojima treba pričati.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button