DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Predstavljena knjiga “150 godina DVD-a Slatina” Vladimira Jelenčića

Sinoć je u velikoj kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini održano predstavljanje monografije “150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slatina” autora Vladimira Jelenčića.

Predstavljanje je započelo svečanom izvedbom himne Republike Hrvatske, himne vatrogasaca i minutom šutnje za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje, kao i za sve pokojne predsjednike, članove i prijatelje vatrogasaca.

Nakon toga je Helena Hegediš, moderatorica cjelokupnog događaja, pozdravila sve prisutne cijenjene goste i uzvanike među kojima su bili gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Željko Palković, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Slatina i vatrogasne zajednice Grada Slatine Stjepan Venus, predsjednik vatrogasne zajednice Grada Slatine Branko Belošević, v. d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić, te ostali predstavnici Grada Slatine i gradskih institucija, kao i ostalih ustanova iz javnog i kulturnog života.

Oduvijek je poznato kako je biti vatrogasac velika čast i ponos i tim zanimanjem su se bavili najbolji sinovi i očevi, a kasnije i supruge i kćeri zajednice. I to ne žaleći svoje slobodno vrijeme, a često ni svoj život. Tijekom povijesti su veoma skromnim i priručnim sredstvima gasili vatru i spašavali ljudske živote i njihova materijalna dobra. Tako je bilo u cijeloj Hrvatskoj, pa i u našoj Slatini. Ovom knjigom prvenstveno se želi odati počast i zahvalnost svim tim ljudima koji nisu štedjeli sebe i svoje vrijeme za svoju zajednicu i ljude koji žive u njoj.

Da u arhivi DVD-a Slatina nisu pronađeni prvi urudžbeni zapisnici iz 1883. godine zasigurno ne bismo svjedočili nastanku i predstavljanju ove knjige u kojoj će svi čitatelji pronaći rekonstrukciju svega onoga što se u posljednjih 150 godina događalo od osnutka Prvog slavonskog DVD-a u Slatini. U stvaranju ove monografije mnogo je pomogla i knjiga “DVD Podravska Slatina 1872.-1972.” autora i novinara Mirka Džombića koja je izdana 1972. godine povodom obilježavanja sto godina DVD-a Slatina.

Autor Jelenčić se tako uhvatio prilično velikog posla zadavši si nimalo lak i poprilično osebujan posao sakupljanja sve dostupne povijesne građe vezane uz rad slatinskih vatrogasaca kroz taj dugi period, a sve kako bi te materijale objedinio u jedno konkretno djelo, točnije knjigu koja je sada napokon ugledala svjetlo dana.

Knjiga na svojih simboličnih 150 stranica obiluje fotografijama, službenim dokumentima i ostalim povijesnim izvještajima koje autor iz svoje perspektive povezuje i donosi priču o slatinskom vatrogasnom društvu kako je on vidi u određenim značajnim povijesnim razdobljima poput 1. i 2. svjetskog rata. Tu su i praktički sva imena značajnih ljudi vezanih uz rad ovog Prvog slavonskog dobrovoljnog vatrogasnog društva osnovanog davne 1872.

Monografiju su podržali te za nju napisali uvodnu riječ: dr. sc. Franjo Gregurić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, župan virovitičko-podravske županije dipl. oec. Igor Andrović, slatinski gradonačelnik prof. Denis Ostrošić i v. d. predsjednika DVD-a Slatina dipl. inž. Josip Bićanić.

Nekoliko pozdravnih riječi uputio je v. d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić koji je ukratko predstavio povijest DVD-a Slatina.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina osnovano je davne 1872. godine pod imenom Prvo slavonsko dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina. Osnovano je od strane skupine humanih ljudi, entuzijasta, kojima je misao vodilja bila „kako pomoći drugima u najtežim situacijama koje život svakodnevno donosi“. I to ne samo prilikom požara nego i u svim drugim elementarnim nepogodama u kojima su vatrogasci uvijek bili u prvim redovima obrane, – rekao je Bićanić.

Također je istaknuo kako vjeruje da će čitatelji u knjizi zasigurno prepoznati brojne drage ljude koji su dali velik doprinos za rad društva, a koji danas više nisu s nama.

Potom se svim prisutnima obratila županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus koja se zahvalila svima koji su dali svoj doprinos stvaranju ove monografije.

– Zahvaljujem se svima onima koji su nažalost preminuli, a kroz ovih 150 godina su uvelike doprinijeli tome da je DVD Slatina ovakvo kakvo je danas. Veliko hvala i svim vatrogaskinjama i vatrogascima koji danas održavaju tradiciju, vrše preventive i vatrogasnu djelatnost unutar našeg DVD-a. Veliko hvala i Vladimiru Jelenčiću koji primarno nije vatrogasac, no iskoristio je svoje slobodno vrijeme, znanje i poznanstva te je obuhvatio sve u jednu monografiju koja će uvelike doprinijeti povijesti vatrogastva Slatine, Virovitičko-podravske županije i Republike Hrvatske, – rekla je Fras Venus.

Autor je potom prezentacijom ukratko prikazao presjek povijesti DVD-a Slatina i vatrogastva općenito o kojima se mnogo detaljnije može pročitati u monografiji.

Iako se Vladimir Jelenčić, autor ove knjige, uvijek veže uz Crveni križ Slatina, čiji je predsjednik, u vatrogastvu nije potpuni stranac. Ujak njegove majke bio je štrcar u DVD Slatina od 1925., njegov sin svirao je u limenoj glazbi DVD-a od 1947., ujak mu je bio aktivni član DVD Slatina od 1946., a i sam je u periodu od 1977. do 1982. svirao u limenoj glazbi.

Na pitanje zašto se prihvatio ovog izazova odgovara:

– Bio sam silno ponosan da mogu barem u fragmentima osvijetliti napor svih tih naraštaja slatinskih vatrogasaca da bi barem prečku na ljestvama bili bliži tomu da će danas, nakon 150 godina, netko moći kroz njihova imena i prezimena ući u jedan častan, pun stege i samoodricanja život posvećen spašavanju života i imovine drugih. I biti ponosan na njih i možda ih htjeti nasljedovati u svom životnom pozivu pošteno i samoprijegorno, – rekao je Jelenčić te se od srca zahvalio svim suradnicima, savjetnicima i onima koji su na bilo koji način doprinijeli nastanku ove knjige.

Svoje izlaganje Jelenčić je završio jednim starim vatrogasnim pozdravom: “Pomoz’ Bog! Vatru gasi – brata spasi”.

Potom je uslijedila zahvala svim donatorima i sponzorima koji su svojim prilozima pomogli u realizaciji svečane proslave 150-e godišnjice DVD Slatina i izdanju monografije.

Vatrogasna zajednica Grada Slatine donijela je Odluku o dodjeli Spomenica najznačajnijim pojedincima u vatrogastvu, te je tako podjela zahvalnica ostavljena za sam kraj svečanosti.

Vatrogasne spomenice za 10 godina aktivnosti su dobili: Ivan Drokan, Radenko Pavić, Sven Hinek, Marina Ašpan, Mara Grahovac, Darinka Culej, Marijana Horvat, Vesna Majić, Jadranka Marino, Ana Vujić, Mirjana Sertić, Kruno Fabijanac, Snježana Medved, Ivan Matovina i Mario Jagić, a uručili su im ih predsjednik vatrogasne zajednice Grada Slatine Branko Belošević i tajnica Jovana Prpić.

Vatrogasne spomenice za 20 godina aktivnosti dobili su: Dario Čordaš, Robertino Repić, Ivan Levar, Josip Bićanić i Sabrina Klement, a uručio im ih je zapovjednik vatrogasne zajednice Grada Slatine Stjepan Venus.

Brončanu vatrogasnu spomenicu dobili su: Ivan Matovina, Damir Rožanković, Ivan Stanec, Zvonko Mrva, Mihael Belošević, Ivan Drokan i Mile Pereković.

Brončanu vatrogasnu plamenicu dobili su: Tomislav Uher i Marijan Pšibila.

Podjelom zahvalnica završilo je predstavljanje monografije “150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slatina” nakon čega je u Vatrogasnom domu Slatina za sve posjetitelje uslijedio prigodan domjenak.

Središnji događaj proslave 150 godina DVD-a Slatina bit će u nedjelju, 11. rujna, svečanim mimohodom vatrogasaca ulicama Slatine i svečanom sjednicom u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina.

(Tekst: Nikolina Mažar, Foto: N. Mažar, D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button