DOGAĐANJANASLOVNICA

Predstavljen Zbornik radova o svećeniku Juliju Bürgeru

Večeras je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini, u organizaciji župe sv. Josipa i Matice hrvatske Ogranak Slatina, održana svečanost predstavljanja Zbornika radova “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“. Recenzenti su bili dr.sc. Jasminka Najcer-Sabljak i dr.sc. Jure Krišto.

Na početku svečanosti mnogobrojnim okupljenima su se prigodnim riječima obratili župnik Dragan Hrgić, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš, jedan od urednika zbornika dr.sc. Oliver Jukić i predsjednica Matice hrvatske Ogranak Slatina Zorica Varga.

Predstavljena knjiga Zbornik radova “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“ sadrži radove autora koji su sudjelovali na znanstvenom skupu „Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“ održanom u Slatini 11. i 12. studenog 2016. godine. Organizatori skupa bile su slatinske župe sv. Josipa i blaženog Ivana Merza, a uključili su se Zavičajni muzej Slatina i Ogranak Matice hrvatske Slatina. Podršku skupu dali su Požeška biskupija, Virovitičko-podravska županija i Grad Slatina.

Iz zbornika:

„Organizatori znanstvenog skupa nadahnuti su životom i djelom Julija Bürgera i njegovom mučeničkom smrti 1944. godine. Bio je voćinski  i slatinski župnik u najtežim razdobljima ljudskog roda 1914.-1918. i 1941.-1945. Usprkos svim ratnim strahotama, ljudskim patnjama i poratnim neimaštinama, oskudicama, bolestima koje su pogađale cijeli hrvatski narod pa tako i svećenike, uspio je Bürger opremati župne crkve u kojima je službovao, produbljivati vjeru župljana, poticati osnivanje samostana, uključivati vjernike laike u život crkve, ali i razvijati i društveni, i građanski život sredine u kojima je djelovao. Ostao je do kraja vjeran svojoj vjeri, Crkvi i svom hrvatskom narodu.“

Svečanost su svojim nastupima također uveličali i članovi KUU Voćin i KUD „Dika“ Slatina te crkveni zbor.(mt / foto: Marko Telišman, Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button