DOGAĐANJANASLOVNICA

Predstavljen novi CNC Laser izrade DIY u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina

Jučer je u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina održana prezentacija rada CNC Lasera izrade DIY (eng.:”do it yourself”), uradi sam, koji su prof. Vedran Runje i 13 učenika 1. i 2. razreda zanimanja CNC operater sami sastavili, programirali i pustili u rad, te na taj način ponovno iskazali svoju genijalnost.
Uz ravnatelja IOŠ Slatina Mladena Graovca, prezentaciji su nazočili župan Virovitičko-podravski Igor Andrović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac.

„U CNC praktikumu imamo četiri vetikalne 3D glodalice, tri 3D printera i jedan laserski rezač na kojima naši učenici savladavaju svoj nastavni plan i program, izrađuju predmete za našu Učeničku zadrugu „Obrtnik“, te izrađuju strojne dijelove koje koristimo za gradnju novih CNC strojeva jer sve strojeve u našem praktikumu smo mi sami izgradili budući smo prepoznali da za to imamo dovoljno znanja. Time smo puno uštedjeli jer nas je svaki od strojeva koštao oko 3.000,00 kuna, a da smo ih nabavljali na slobodnom tržištu platili bi ih od 20.000,00 do 30.000,00 kuna po stroju.“ – rekao je prof. Vedran Runje te dodao kako učenici uz programiranje, prvenstveno stječu znanja kako se služiti tim strojevima, a ujedno i znanja kako taj stroj napraviti, što će im biti velika prednost prilikom traženja posla nakon završenog školovanja.
U planu je proširenje praktikuma novim strojevima većeg volumena i puno veće snage, a trenutno je u pripremi nabava 3D skenera.
Nakit i ostali predmeti koji se izrađuju za Učeničku zadrugu „Obrtnik“ prodaju se na sajmovima, a prikupljenim sredstvima nabavljaju se novi materijali za rad, i oprema za gradnju novih strojeva.

„Industrijsko-obrtnička škola u samom nazivu nosi svoju temeljnu zadaću, a to je obrtništvo kao temelj ovog društva. Kao i davne 1922. kada je u Slatini otvorena prva obrtnička škola, pokušavamo pratiti izazove gospodarstva, te uz suvremenu nastavu osigurati budućnost naših učenika.“ – istaknuo je ravnatelj Mladen Graovac te dodao kako je CNC operater zanimanje moderno i novije na tržištu Hrvatske te će se usavršavanjem i pripremom učenika za tržište rada pokušati zaustaviti trend odlaska mladih ljudi iz zemlje.
„Naša su nada trenutno 235 učenika u 13 smjerova, većinom obrtničkih zanimanja. Pravi primjer škole za život naša je škola iz razloga jer su ove strojeve koje ste vidjeli, uz svoje mentore napravili naši učenici svojim rukama i intelektualnim sposobnostima, te mislim da boljeg primjera nema.“ – zaključio je Graovac, te se i ovom prigodom zahvalio na potpori osnivaču škole, odnosno Virovitičko-podravskoj županiji, županu Igoru Androviću i pročelnici Vesni Šerepac.

Nakon prezentacije, župan Andrović izrazio je oduševljenje viđenim, prije svega trudom, voljom i radom cijele škole, od ravnatelja, profesora, sve do učenika koji su ove strojeve sami izradili.
Mislim da se to ne može svugdje vidjeti, da učenici sa svojim profesorom izrade ovakve strojeve, od lasera, 3D printera i ostale opreme kojom na kraju krajeva izrađuju lijepe i korisne predmete.
Nije ovo prvi puta da gledamo inovacije u ovoj školi, znamo da su smislili i pametnu klupu koja je predstavljena prošle godine i ovo je sigurno put prema kojemu treba ići svaka škola, dakle prema centrima izvrsnosti.
Rekao bih, unatoč činjenici što nije formalno uključena u program Škole za život, ova je škola korak ispred, jer su njezini učenici nakon završenog školovanja spremni za život i tržište rada.“
– istaknuo je župan Andrović.

Tijekom prezentacije svoje dojmove podijelili su s nama i učenici 2. r. zanimanja CNC operater Karlo Babić i Danijel Kukić, koji nisu krili oduševljenje ovim zanimljivim zanimanjem kojim se žele baviti u daljnjem životu nakon školovanja. S ponosom su istaknuli kako im trenutna znanja pomažu da sami izrađuju opremu za gradnju novih i popravak postojećih strojeva.

Kako je Industrijsko-obrtnička škola Slatina svoju gostoljubivost pokazala nebrojeno puta do sada, tako su i za ovu prigodu učenici zanimanja kuhar i konobar uz svoje mentore Blaženku Kovač i Gorana Ivezića pripremili prigodni domjenak.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button