DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

Predstavljen film „Svetac“ – Hodočašće iz Krašića do Vatikana za kanonizaciju kardinala Stepinca

Večeras (petak, 19. 1.) je u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Lučonoše Domovinskog rata u zgradi Hrvatskog doma u Slatini predstavljen film „Svetac“ redatelja i scenarista Ante Duvnjaka, a na inicijativu ravnatelja slatinskog Crvenog križa Vladimira Jelenčića, koji se i sam pridružio hodočasnicima na njihovom putu u Vatikan za potrebe snimanja filma.

U filmu je riječ o hodočašću od Krašića, rodnog mjesta kardinala Alojzija Stepinca, do Vatikana odnosno pape Franje s nakanom ubrzanja proglašenja kardinala Stepinca svetim.

O snimanju filma i svome hodočašću govorio je autor i producent Ante Duvnjak (1959.) koji je u Vatikan hodočastio ukupno četiri puta – 2016., 2019. i 2022. godine iz Krašića te 2000. iz Nove Bile (BiH). Duvnjak je dragovoljac Domovinskog rata koji je djetinjstvo i mladost proveo u Suhopolju, a zatim se trajno nastanio u Kaštelu Lukšiću. Predsjednik je i osnivač Udruge hrvatskih branitelja Lučonoše Domovinskog rata putem koje kroz hodočašća promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Lučonoše snimaju spotove, dokumentarne filmove i obilaze Hrvatsku kako bi se poklonili i zapalili svijeće u znak poštovanja prema onima koji su svoj život darovali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Članovi udruge iza sebe imaju više od 20.000 prijeđenih kilometara i više od 50 hodočašća u Hrvatskoj i inozemstvu, čime se u našoj domovini ne može nitko pohvaliti.

– Tisuće propješačenih milja činili smo s ljubavlju, u znak zahvalnosti Svetoj Stolici za sve što je učinila za naš hrvatski narod te molitvom za proglašenjem svetim našeg mučenika i blaženika Alojzija Stepinca – rekao je Duvnjak.

Na prvom hodočašću iz rodne kuće kardinala Stepinca u Krašiću 2016. godine, Duvnjaku je suputnik bio kninski domoljubni pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra, dok je hodočašća 2019. i 2022. propješačio sam. Sva tri puta, Ante Duvnjak primljen je kod Sv. Oca pape Franje te je tom prilikom predana velika fotografija blaženog Alojzija Stepinca i bilježnica s potpisima nekoliko tisuća vjernika s jedinom nakanom – da Papa Stepinca što prije kanonizira, tj. proglasi svetim.

O svojem viđenju Stepinca Duvnjak je rekao:

– Alojzije Stepinac za nas u Hrvatskoj već je svetac, želimo pokazati da je on dosta pridonio spašavanju mnogo ljudi tijekom Drugoga svjetskoga rata, no kao da se ta njegova zasluga gura u stranu. Mi samo želimo da se pokaže istina.

Film „Svetac“ nastao je u travnju 2023. godine kada su Ante Duvnjak, Ante Nadomir Tadić Šutra, Stipe Đikić te Slatinčanin Vladimir Jelenčić uz pomoć snimatelja Ilije Kordića odlučili rekonstruirati hodočašće iz Krašića u Vatikan kako bi ovoga puta imali trajni zapis o tome kako je taj pothvat izgledao i kako bi ga mogli prikazivati zainteresiranoj javnosti. I toga puta hodočasnike je primio papa Franjo kojega su darovali prigodnim poklonima. Kroz nekih mjesec dana, namjera im je ponovno posjetiti papu kako bi mu osobno uručili ovaj film.

Nakon projekcije filma, kojem su nazočili predstavnici i članovi brojnih braniteljskih udruga s područja grada Slatine te ostalo građanstvo, publika je imala priliku razgovarati s autorom filma Antom Duvnjakom te Brankom Čulom, hodočasnikom i jednim od Lučonoša.

(Tekst: Nikolina Mažar, Foto: Nikolina Mažar; ustupljene fotografije)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button