NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

Predstavljanje knjige “Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990.-1991.” u utorak, 28. studenog 2023.

Nakladnička kuća Alfa i Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije, organiziraju predstavljanje nove knjige autorice Janje Sekula “Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990.-1991.”.
 
Predstavljanje knjige će se održati u slatinskom Hrvatskom domu u utorak, 28. studenog, s početkom u 18 sati, a predstavit će je Božena Sliško, Janja Sekula i Dino Mataz, dok će moderator biti Mihael Puljić. 
 
Zbog tematike djela, organizatori na predstavljanje pozivaju prije svega hrvatske branitelje.
 
Sažetak knjige
 
Knjiga je iscrpan prikaz, dakako u okvirima dostupnsti arhivskog gradiva, srpske pobune u zapadnoj Slavoniji, odnosno razdoblja neposredno uoči i na početku otvorene velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Usredotočena primarno na političke aspekte srpske pobune i agresije na području zapadne Slavonije 1990. i 1991., autorica u knjizi, na temelju izvora, prikazuje djelovanje lokalnih srpskih političara prema hrvatskoj vlasti, prema srbijanskoj vlasti te prema vodstvu pobunjenih Srba u Kninu i na području istočne Slavonije. U posebnim poglavljima obrađuje teme i događaje koje smatra važnima za razumijevanje procesa političkog i vojnog organiziranja Srba u zapadnoj Slavoniji, koji je rezultirao napadom na hrvatske snage i okupacijom znatnog dijela zapadne Slavonije.
 
nm (adf)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button