DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Predstava Don Quijot od Hrvatske dokazala da nam je potrebno zabave

Predstava „Don Quijot od Hrvatske“  satira je za dva glumca po motivima Cervantesovog Don Quijotea.

Ta dva glumca su Igor Baksa i Sven Jakir, dio glumačke postave kazališta „Mali teatar“, koji su jučer navečer uspjeli zabaviti i nasmijati Slatinčane željne kulturnih zbivanja.

Predstava je nastala prema scenariju samoga Igora Bakse, a imali smo je prilike pogledati u slatinskoj kino dvorani POU-a gdje je stigla kao dio Virkasa 2021..Režiju potpisuju također Igor Baksa, Sven Jakir i Anja Pletikosa, koja je ujedno i dramaturginja predstave.

Hrvatski glumci Baksa i Jakir su ujedno i prijatelji koje je život razdvojio. Teški uvjeti života u Hrvatskoj i van nje natjerali su ih da nestanu sa scene te da se ponovno susretnu u ovoj predstavi u kojoj su se uspjeli potući, napiti, posvađati, ubiti, izvršiti samoubojstvo, povraćati, sve u čast i slavu djevice Dulcineje, hrvatskog čistog obraza i umjetnosti glume!

Dvojica glumaca izvode kada je u pitanju ova predstava bazičnu verziju nekadašnjeg spektakla o bistrom vitezu od Manche. Jedino što je ostalo od nekadašnje raskošne produkcije Malog teatra jest najava predstave. Sve ostalo: scenografija, kostimi, glazba, pa čak i glumački ansambl, s vremenom je nestajalo pod utjecajem ovih ili onih (ne)prilika u kulturi i nezavisnom kazalištu. Kroz predstavu se pred publikom otkriva problem za problemom, no, unatoč svemu, dvojica glumaca spašavaju predstavu svojom dinamičnom međuigrom u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze, sukob i igra. Kratko je jučer navečer, na poziv glumca Igora Bakse, u ulozi statiste u predstavi zaigrao i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Don Quijote od Hrvatske je tu da u svojih 70 minuta trajanja prokaže nepravdu i da nam pruži posljednji poziv upomoć i vrati nas tamo gdje je bitno – u kazalište kao mjesto susreta društva, zabave, smijeha, suza, umjetnosti i zdravog razuma“, objasnio je sam autor predstave iliti scenarija Igor Baksa.

(T.K.Slačanac/Foto:T.K.Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button