NASLOVNICAŽUPANIJA

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković: Virovitičko-podravska županija kroz razvojnu agenciju i konkretne projekte, dodaje vrijednost razvoju ove županije, to se vidi i osjeti i zbog toga ste prepoznatljivi

U Kazalištu Virovitica, u prigodi obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, održana je svečana sjednica Županijske skupštine kojoj je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Prisutne je na samom početku u ime domaćina pozdravio predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić koji je govorio o ulozi i značenju županija koje u modernoj hrvatskoj povijesti stasaju gotovo isto kada i hrvatska država.

Također, osvrnuo se na problem iseljavanja koji posebno zabrinjava na području Slavonije.
– Od posebnog značenja odlučnost hrvatske Vlade da ubrza razvoj Slavonije i slavonskih županija, a u toj funkciji je i projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Ova županija ima potencijala za razvoj, prije svega poljoprivrede temeljene na bogatstvu i ekološkoj očuvanosti zemljišta, turizma i ruralnog razvoja. Međutim, potreban je dodatan zamah, kako angažiranjem sredstava državnog proračuna tako i sredstava europskih fondova. Tako će svoje dosadašnje zaostajanje na državnoj razini što prije eliminirati – istaknuo je Miran Janečić.

Sustavi navodnjavanja, poduzetnički inkubatori, projekti u turizmu…
Virovitičko-podravski župan Igor Andrović predstavio je sadašnje županijske projekte i one koji će se realizirati u budućnosti, a koji će doprinijeti razvoju gospodarstva, potaknuti zapošljavanje te zaustaviti iseljavanje mladih iz županije. Tu su sustavi navodnjavanja, novi poduzetnički inkubatori u Pitomači, Slatini i Orahovici, nova dnevna bolnica, projekt Geopriče Unesco Geoparka Papuk, obnova i opremanje domova zdravlja, Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu…
– Iza nas je 100 dana, 100 dana od kada su prošli izbori i otkada sam zajedno sa svojim zamjenicima došao na čelo županije. Ova županijska uprava zajedno sa svojim institucijama već 100 dana prijavljuje projekte, potpisuje ugovore, polaže kamene temeljce, otvara studentske domove. Neki će reći, pa kako sve to u 100 dana? To je tako kada imate sreće pa na mjesto župana dođete umjesto osobe koja je godinama te projekte sa svojim timom osmišljavala, projektirala, a nakon odlaska u Zagreb za iste te projekte lobirala. To je tako kada dođete na mjesto našeg Tomislava Tolušića. Ja mogu biti sretan što sam bio dio njegova tima koji je te projekte započinjao, a još sretniji što su ti projekti danas u fazi realizacije – rekao je župan Igor Andrović.

Zakoni koji će poboljšati standard naših građana
Dan županije stanovnicima Virovitičko-podravske županije čestitao je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić naglasivši da je u saborsku proceduru upućen niz zakona koji će biti doneseni na jesen.
– Riječ je o zakonima koji će zasigurno poboljšati standard naših građana i koji će projektu Slavonija doprinijeti kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o hrvatskim braniteljima. To su dvije inačice zakona koje su nove i moderne i koje će sigurno biti na korist i našoj županiji, napose jedinicama lokalne samouprave koje će odlučivati o zemljištu te prikupljati sredstva za razvoj poljoprivrede na našem prostoru – rekao je saborski zastupnik Josip Đakić.

Virovitičko-podravska županija danas se ima čime pohvaliti
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uputio je čestitku povodom Dana županije, a isto tako i županu Androviću na projektima na kojima je radio posljednjih osam godina kao dio tima koji je vodio županiju.
– Virovitičko-podravska županija danas se ima s čime pohvaliti, i ima što za pokazati. Vjerujem da će uz vodstvo župana Igora Androvića i potporu svih nas to moći reći i ubuduće kroz mnogo projekata koji će se ovdje odraditi. Hvala vam svima što ovu županiju vodite srcem i razumom i dokle god bude tako vjerujem da ćemo zajedno uspijevati i napraviti još mnogo toga za naše stanovnike – podcrtao je župan Igor Andrović.

Prometna povezanost – preduvjet za gospodarski razvoj i revitalizaciju
Na kraju sjednice, nazočnima se obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Čestitavši svima Dan županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da mu je zadovoljstvo doći u Viroviticu i upoznati se s ključnim razvojnim prioritetima, ali i problemima županije.

– Naša Vlada u ovom mandatu mora dati posebnu pozornost Slavoniji, Podravini, Baranji i Srijemu i to činimo s punim uvjerenjem da je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske jedna od naših temeljnih zadaća. Stoga je Vlada pokrenula Projekt Slavonija, koji obuhvaća niz područja, od demografske obnove, kvalitetne prometne infrastrukture, razvoja hrvatske poljoprivrede i hrvatskoga sela, do gospodarstva, okoliša i energetike.

Pohvalio je napore koje Virovitičko-podravske županija čini na emancipiranju kulturne baštine i razvoju turizma povlačenjem sredstava iz europskih fondova, rekavši kako vjeruje da će to pridonijeti gospodarskom rastu i većoj zaposlenosti. Istaknuo je i da Virovitičko-podravska županija ove godine bilježi najmanju nezaposlenost u zadnjih 13 godina.
Pojašnjavajući način na koji Vlada planira pomoći Virovitičko-podravskoj županiji, Plenković je podsjetio da je Vlada zadužila slavonske ministre – ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te ministra financija Zdravka Marića da budu generatori projekata i financiranja razvoja Slavonije. Dodao je da okvir postavljen Projektom Slavonija i Savjetom za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji se održava redovito.
– Imamo projekte na stolu, od aktiviranja državne imovine, bolje prometne infrastrukture, doprinosa demografskoj obnovi, izgradnje infrastrukture u području obrazovanja i zdravstva. Kada sve to objedinite onda se dobije slika koliko konkretnih napora Vlada daje u razvoj onih županija koje su nažalost među posljednjih četiri ili pet na listi razvoja županija – rekao je predsjednik Vlade.

Naglasivši kako u ravnomjernom regionalnom razvoju važnu ulogu ima i uspješno povlačenje sredstava koja su Hrvatskoj na raspolaganju iz Europskih fondova, predsjednik Vlade ponovio je da je Vlada već učinila puno u podizanju hrvatskih apsorpcijskih kapaciteta. Posebno je zadovoljan što su u proteklih nekoliko mjeseci osigurana nepovratna sredstva za zdravstvo u Virovitičko-podravskoj županiji, i to za opću bolnicu u Virovitici i za Županijski dom zdravlja, a osvrnuo se i na otvaranje novog studentskog doma u Virovitici, što će također pridonijeti razvoju županije.

– Premda su podaci o nezaposlenosti u Virovitičko-podravskoj županiji još uvijek visoki i zabrinjavajući, ipak su najniži u proteklih 13 godina –  naglasio je predsjednik Vlade.

Govorio je i o poboljšanju prometne povezanosti Virovitičko-podravske županije. Podsjetio je da je Vlada nedavno u Strategiji prometnog razvoja Hrvatske 2017.-2030. predvidjela izgradnju državne ceste 12, kao dio cestovnog koridora mađarska granica – Virovitica – Okučani – bosansko-hercegovačka granica.
– Taj će pravac označiti prekretnicu prema boljem gospodarskom razvoju i revitalizaciji cijele županije – istaknuo je predsjednik Vlade.

Poručio je da su ukupni gospodarski trendovi u zemlji pozitivni – BDP je u drugom tromjesečju zabilježio rast od 2,8 posto i raste 11 tromjesečja zaredom, a sezona je daleko najbolja do sada.
S obzirom da u ponedjeljak počinje nova školska godina, predsjednik Vlade osvrnuo se i na nastavak reforme obrazovanja ističući kako će to biti jedna od najvažnijih točaka rada Vlade u ovoj godini.
– Učinit ćemo sve kako bismo s pilot programima krenuli već u idućoj školskoj godini u nekim školama. Na taj ćemo način napraviti iskorak prema unaprjeđenju našeg obrazovnog sustava i dati doprinos unaprjeđenju obrazovnog procesa – kazao je predsjednik Vlade.

Sjednicu su svojim dolaskom uveličali brojni gosti iz društvenog i političkog života, među kojima, saborski zastupnici Vesna Bedeković, Dragana Jeckov, Ana-Marija Petin i Tomislav Žagar, državni tajnik Tugomir Majdak, izaslanik ministra obrane, načelnik Stožera brigadir Željko Žeželj, pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, gradonačelbik grada Slatine Denis Ostrošić, direktorica Turističke zajednice grada Slatine Vanja Lazić … (www.vlada.hr, www.icv.hr, mb; Fotografije: Kristijan Toplak i Matija Rođak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button