DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je 25. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2022

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je 25. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2022, koji se do nedjelje 4. rujna održava u Virovitici. U pratnji predsjednika Vlade bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a svečanosti otvorenja sajma, uz saborskog zastupnika Josipa Đakića koji je bio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, bila je saborska zastupnica Vesna Bedeković. Svečanosti je nazočio i – virovitičko-podravski župan Igor Andrović, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, državna tajnica Sanja Bošnjak, Bojan Mijok, direktor sajma.… Sajam je ove godine  okupio je više od 460 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

U pozdravnom govoru virovitički gradonačelnik Ivica Kirin naglasio je kako je Viroexpo jedan od najvažnijih gospodarskih događaja u ovom dijelu Hrvatske. On bitno brendira grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju na gospodarskoj karti RH, rekao je.

  • Danas smo, nažalost, suočeni s energetskom krizom na svjetskoj razini, a to nas sve zajedno tjera naprijed, počevši od lokalne regionalne i državne samouprave, da tražimo način kako ju što lakše prebroditi i kako pomoći gospodarskom sektoru koji je najugroženiji. Na našu sreću, Hrvatska je danas članica EU koja uvijek koristi prisutne fondove i tu vidim priliku da kroz naše agencije i javne službe, u suradnji s državnim tijelima, ministarstvima i Vladom RH pomognemo našim gospodarstvenicima u transformaciji i napretku svog poslovanja kroz rješenja koja se mogu odmah primijeniti – istaknuo je Ivica Kirin.

Objasnio je kako Virovitica i cijela zemlja svoju priliku vidi u novim tehnologijama, optimiziranju postojećih tehnoloških procesa, smart rješenjima, provođenju digitalizacije poslovanja te ulaganjima u energetsku neovisnost kroz obnovljive izvore energije. Odgovorno poslovanje je na svima, poručio je.

  • Hrvatska i mi kao sredina moramo se još više okrenuti poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane za vlastito tržište, prvenstveno prateći razvoj sekundarnog sektora i proizvodnje energije iz svih dostupnih izvora, od solara i geotermalne energije. Budućnost je i u razvoju IT sektora koji će u novim ulaganjima pokazati svoju važnost – rekao je Kirin.

Zaključio je kako je Virovitica spremna za nove izazove koje donosi svjetska kriza, za nove investicije u odgojno-obrazovnom, gospodarskom, poljoprivrednom i industrijskom sektoru, s naglaskom važnosti brze ceste koja će, rekao je, omogućiti još bolji razvoj cijelog ovog područja. Župan Igor Andrović u svom je pozdravnom govoru podsjetio kako je nova hala Viroexpa, a koja je trajna lokacija sajma, izgrađena uz potporu sredstava iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem te da zahvaljuje Vladi na svoj dosadašnjoj pomoći koju je pružila području Virovitičko-podravske županije.

  • Ovo je 25. godina održavanja sajma Viroexpo, 25 godina jedne lijepe sajamske priče i tradicije. Ove godine možemo biti izuzetno zadovoljni, jer imamo preko 460 izlagača iz nekoliko europskih zemalja. I ove se godine tražio kvadrat više, što je samo dokaz da Viroexpo danas predstavlja pitanje gospodarskog prestiža, budući da je upravo naš sajam sve ove godine bio pokretač gospodarskog razvoja. On je najznačajnija ‘pozornica’ za mnogobrojne obrtnike, male poduzetnike, poljoprivrednike iz cijele Slavonije i Podravine i cijele Hrvatske. On je mjesto gospodarskih susreta koji za cilj imaju gospodarsku suradnju novih poslovnih subjekata – naglasio je župan Igor Andrović.

Istaknuo je kako je zamjetno da su se i izlagači zaželjeli sajma, zbog dvije „pandemijske godine“ te najavio kako je prvi sljedeći u ožujku 2023. godine.

  • Hvala svim našim vjernim izlagačima i županu Darku Korenu, što su prihvatili da budu županija partner ove godine. Riječ je o županiji koja na naš sajam godinama dolazi s najvećim brojem izlagača i zasigurno su dosad svoje partnerstvo već opravdali. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji i dali svoj obol sajmu te svima želim puno poslovnog uspjeha u ova tri dana – poželio je župan Andrović.

Da su s velikom radošću kao županija prihvatili partnerstvo na Viroexpu ove godine, istaknuo je župan koprivničko-križevački Darko Koren.

  • Viroexpo je sajam koji pripada najvišem redu sajmovanja u RH i šire. Naše županije su prijatelji i susjedi, pomažemo jedni drugima i među nama nema zavisti; susjedi su uvijek pri ruci i siguran sam da će tako biti i u vremenu koje dolazi – rekao je Koren i poručio organizatorima da sajam može svima drugima poslužiti samo kao uzor.
  • Hvala na pozivu i prilici da sudjelujemo kao županija partner, nadam se da će ovo biti novi poticaj za sve druge aktivnosti vezane uz sajmovanje – rekao je Koren.

Premijer Andrej Plenković, otvarajući jubilarni, 25.  Viroexpo 2022., pohvalio ga je kao sajamsku aktivnost koja se „već četvrt stoljeća odvija u Virovitici, na dobrobit VPŽ, grada Virovitice, gospodarskih impulsa razvoja poljoprivrede i obrtništva“.

  • Smatram da je ovaj put, koji ste prošli od jednog pionirskog pothvata s tridesetak poljoprivrednih proizvođača prije četvrt stoljeća, do ovakvog sajma, s više od 460 izlagača iz zemlje i inozemstva, uz partnerstvo s Koprivničko-križevačkom županijom, pokazao da postoji sinergija između županija. Riječ je o podravskim i slavonskim županijama kojima je prometna povezanost prioritet, pa sam u kontekstu ovog ljeta i velikih infrastrukturnih projekata, kada je Hrvatska povezana Pelješkim mostom, rekao kako imamo ogromne zadaće da cijelu Hrvatsku napravimo prometno funkcionalnom. Nastavit ćemo projekt gradnje brze ceste koja će za razvoj ovog kraja imati sasvim drugu dimenziju – najavio je premijer Andrej Plenković.

Ocijenio je važnim značajan broj obrtnika koji djeluju na području VPŽ, kao i izrazio zadovoljstvo što je nova hala izgrađena uz pomoć Sporazuma i Ministarstva poljoprivrede.

  • Na ovaj način Virovitica postaje bitna i važna. Čestitam svima, u kontekstu i Viroexpa, ali i Dana Virovitičko-podravske županije koji također danas obilježavamo – rekao je premijer.

Napomenuo je kako se Viroexpo 2022. odvija u okolnostima velike svjetske ekonomske i prehrambene energetske krize, ali i korone. Dodao je da Hrvatska u ekonomsku političku socijalnu jesen Hrvatska ulazi snažnija, navodeći kako je ova godina obilježena s dva strateška cilja koja će Hrvatska ostvariti, nakon što je pokazala “žilavost gospodarstva, poduzetnika, izvoza i turizma”.

  • Ove godine ćemo ostvariti dva strateška cilja integracije: u europodručje i u šengenski prostor. Ujedno, ove godine imamo rast od 7 posto u prvom kvartalu, a 7,7 posto u drugom kvartalu. Rezultati turističke sezone u odnosu na rekordnu 2019. godinu su izvrsni; po prihodima u smislu fiskalizacije mi smo daleko od 2019. godine – rekao je premijer koji je nakon otvorenja obišao izlagače te im poželio uspjeh na sajmu.

Uz Vladu RH, pokrovitelji ovogodišnjeg sajma su – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma. Organizatori i pokrovitelji su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, dok je tehnički organizator Viroexpo d.o.o.. Županija partner ovogodišnjeg sajma je Koprivničko-križevačka županija, a gospodarski partner su Hrvatske šume. Uskoro opširnije…
mf (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button