MEDIA SERVISNASLOVNICA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Hrvatska država ne da na “Oluju” kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku!

KNIN/ZAGREB – U Kninu je obilježena 22. godišnjica akcije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Središnja proslava prošla je u znaku poruka o veličanstvenoj hrvatskoj pobjedi i žrtvama, ali i nužnosti prisjećanja na stradanje srpskih civila.
Ovogodišnja proslava Oluje svečano je obilježena na kninskoj tvrđavi, umjesto kao dosad na središnjem gradskom trgu. Počela je rano, budnicom na ulicama Knina u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. Kod spomenika pobjede na trgu Ante Starčevića državni vrh s predstavnicima grada, županije i braniteljskih udruga položili su vijence i svijeće. Ovdje ne slavimo rat, koji nismo željeli, već mir i slobodu, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

‘‘Želimo slaviti i želimo još jednom pokazati da je Hrvatska vojska spremna, sposobna u bilo kojem trenutku izvršiti sve one zadaće i da Hrvatska nikada više neće biti ugrožena‘‘, istaknuo je Krstičević.Akcijom je okončana duga agonija sa dotad više od 14 tisuća stradalih u Domovinskom ratu, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved.

‘‘Pozivam sve one koji pokušavaju uplitati se u unutarnje odnose RH da se pozabave svojim pitanjem. Mi smo svoju zemlju obranili, oslobodili. Na nama je zajedno s mladim naraštajima izgraditi je prema idealima za koje smo živjeli i za koje su ginuli naši poginuli branitelji‘‘, poručio je Medved.U istom tonu, a u sjeni poruka državnog vrha Srbije da Hrvatskoj i svijetu nikada neće prestati govoriti da je Oluja bila zločin, obratio se i premijer Andrej Plenković.

‘‘Oluja je uistinu bila prekretnica i za Hrvatsku i za cijeli jugoistok Europe. Ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. I stoga danas kada čujemo glasove koji daju kritiku Oluji poručujem da Hrvatska država ne da na Oluju jednako onako kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku”, poručio je u obraćanju Plenković. Slaveći danas ovu veliku povijesnu pobjedu, svjesni smo da nas ona moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje, poručila je s kninske tvrđave predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

‘‘Želim kao predsjednica Republike, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izraziti žaljenje i zbog svih stradalih Srba. Hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijem stradanju‘‘, poručila je Grabar Kitarović. Nakon podizanja hrvatske zastave, pročitana su imena stradalih u Oluji. U ime djece poginulih i nestalih branitelja svima koji se zauzimaju da se žrtva branitelja ne zaboravi zahvalila je kći jednog od njih, Nikolina Mataija.
 ‘‘Ne borimo se jedni protiv drugih, borimo se zajedno. Budimo pokretačka snaga za vrijednosti razvijenog društva. Budimo društveno odgovorni zbog pobjede u Domovinskom ratu koja nas ispunjava poštovanjem i ponosom, dok istodobno sadašnjost nalaže odgovornost‘‘, rekla je Mataija. Mnoštvo građana, doduše nešto manje no prijašnjih godina, u užarenom je Kninu u ceremonijalnom dijelu programa moglo pratiti prelet borbenih zrakoplova i mimohod povijesnih i ratnih postrojbi. Misu za Domovinu i sve poginule branitelje predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Zbog vrućine predsjednica je misu propustila. Proslava završava vatrometom i koncertom Prljavog kazališta. Obilježavanje je pokvario jedan incident. Policija je u kafiću privela skupinu muškaraca koji su odjeveni u crne košulje kod spomenika braniteljima više puta uzvikivali prekršajno kažnjiv ustaški pozdrav ‘za dom spremni‘. Policija je potvrdila da je na obradi završilo sedam osoba. (Izvor: Media Servis / Vlatka Koren)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button