DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGEVIDEO PRILOZI

Predsjednik slatinske HVIDR-e i dogradonačelnik obišli novouređeno borbeno oklopno vozilo u Kozicama

Predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić i slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić jučer su obišli novouređeni eksponat borbenog oklopnog vozila (BOV) koji je svojevrsni spomenik jednog vremena, a nalazi se u kozičkom Hrastiku.

Predsjednik slatinske HVIDR-e se zahvalio svima koji su sudjelovali na uređenju borbenog oklopnog vozila, od članova udruge, preko tvrtke Komrad d.o.o. pa sve do Grada Slatine, koji uvijek pomažu udruzi u svim akcijama.

– Dolaskom lijepoga vremena organizirano je čišćenje te je izvršeno temeljito bojanje cijele površine vozila, a za kraj nam je jedino preostalo vratiti grb RH na tri pozicije i dodati obris karte Hrvatske koja je pripremljena u nekoliko veličina, – rekao je Nenad Križić.

Kržić je ovom prilikom čestitao svim braniteljima, kao i građanima RH, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te istaknuo kako udruga planira dodati i druge sadržaje u sklopu ovoga spomen-obilježja.

– Ovo je dosta frekventno mjesto pa HVIDR-a stoga u sklopu ovoga oklopnog vozila planira dodati i neke druge sadržaje. Očekuje se dolazak još jednoga borbenog vozila iz ’91. koje nam je pomoglo u oslobađanju ovog dijela Slavonije. Prolaznici se svakako zanimaju za ovo mjesto pa planiramo ugraditi još dvije klupe kako bi imali gdje odmoriti u hladu ovih hrastova dok su u prolasku, a naravno i saznati da su ovdje živjeli, žive i živjet će pobjednici Domovinskoga rata.

Dogradonačelnik Ilija Nikolić se zahvalio predsjedniku slatinske HVIDR-e na uspješnom vođenju udruge te spomenuo projekt kojim će ovaj eksponat dobiti na značaju.

– Ovo borbeno vozilo te još jedno koje planiramo dovesti ovdje, zajedno sa spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima Ivici Filkoviću i Perici Sabi koji je podignut u centru Kozica, uključujući Dom u Kozicama koji bi se sastojao od prostora na katu namijenjenom za braniteljske udruge, sale za predavanje te izložbenog prostora, to bi sve trebalo biti dio jedne turističko-edukacijske cjeline. Tako bi, primjerice, škole u obilasku ovoga područja mogle doći vidjeti s čime i kako se Slatina branila ’91. godine. Sve je to planirano u sklopu jednoga projekta vrijednoga oko 7 milijuna kuna na koji se čeka odobrenje, – rekao je Nikolić.

Postavljanjem i uređenjem ovakvih eksponata i provođenjem projekata, HVIDR-a želi promicati istinu o Domovinskom ratu i bolje informirati građane RH o borbi za oslobođenje slatinskoga kraja od okupatora tijekom rata.

(Tekst: Nikolina Mažar, Foto i video: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button