DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

Pravoslavni vjernici osmom Svetosavskom akademijom obilježili dan sv. Save

U spomen na najvećeg sveca Srpske pravoslavne crkve, sinoć (30. siječnja 2024., utorak) je u kino-dvorani slatinskog POU održana 8. Svetosavska akademija u organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Eparhije pakračko-slavonske i Crkvene općine Slatina.

Ovom tradicionalnom manifestacijom pravoslavni vjernici obilježavaju dan sv. Save, prvoga srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i učitelja.

Na početku svečanosti riječi dobrodošlice izrazio je domaćin, protejerej Dragan Gaćeša, slatinski paroh. Tom se prigodom zahvalio svima onima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje akademije, kao i svim uzvanicima i ostalim gostima na odazivu, osobito zamjeniku gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Iliji Nikoliću, pročelniku Stručne službe Krunoslavu Šaraboku, zamjeniku župana Virovitičko-podravske županije Igoru Pavkoviću, slatinskim župnicima preč. Patriku Alatiću i preč. Draganu Hrgiću, kustosu slatinskog Zavičajnog muzeja Srđanu Đuričiću, svećenstvu Srpske pravoslavne crkve i Eparhije pakračko-slavonske, predsjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Mileni Lazić, predstavnicima srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije te svima ostalima koji su se odazvali kako bi skupa proslavili sv. Savu.

Zatim je lik i djelo svetoga Save predstavio Srđan Đuričić koji se dotaknuo i spomena svečanog obilježavanja blagdana sv. Save u školama slatinskog područja koji datira od 1926. godine, a slavio se u Građanskoj školi u Slatini, Gornjem Miholjcu, Kapincima, Vaškoj, Kozicama i Novoj Bukovici. Uslijed Drugog svjetskog rata, održavanje svečanosti u čast sv. Savi je ukinuto, a zadnja priredba je održana u N. Bukovici 1940. godine. Međutim, 1948. godine, mimo blagoslova vlasti, škola u Gornjem Miholjcu je organizirala posljednju svečanost u čast sv. Savi.

Nakon uvodnih govora uslijedio je bogat kulturno-umjetnički program akademije koji je otvorio zbor “Sveti Roman Melod” iz Subotice, potom su nastupili Slatinčanka Natalija Stanisavljević na violini i Semir Sammy Hasić na harmonici, Nikolina Vujković koja je otpjevala dvije pjesme te glumac Miloš Stanković koji je izveo jedan monolog.

Na kraju akademije, posjetitelji su nastavili druženje u predvorju slatinskog kina.

(Tekst: Nikolina Mažar; Foto: N. Mažar, R. Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button