DOGAĐANJANASLOVNICA

Pravoslavni vjernici dočekali Božić

I ove su se godine na Badnjak vjernici okupili u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini kako bi dočekali Božić koji se slavi po julijanskom kalendaru. Pripremajući se za doček Božića molitvom i starim običajima vjernici su isti dočekali uz tradicionalno posvećenje, te primanje novih badnjaka i spaljivanje prošlogodišnjih na pripremljenom ognjištu u dvorištu crkve.

Liturgijsko slavlje predvodio je paroh srpske pravoslavne parohije Svetih Petra i Pavla Dragan Gaćeša koji je u svojoj propovijedi istaknuo zadovoljstvo proteklom godinom, osobito obnovom crkve i radovima na izgradnji srpskog kulturnog centra u Slatini.
Na kraju je svim prisutnim vjernicima čestitao sretan, miran i blagoslovljen Božić.

– Dragi moji vjernici želim vam da se svi prepoznamo u ljubavi Hristovoj kako bi Bog nas prepoznao u carstvu nebeskom. Svako dobro! Mir Božji! Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! – poručio je paroh Gaćeša u prigodi najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.

Tijekom liturgijskog slavlja pročitana je i Poslanica njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Gospodina Porfirija koji ih je ohrabrio svojim toplim riječima, a u čijoj je poslanici istaknuta poruka vjernicima da se drže ljubavi Božje, kao i međusobne ljubavi kako bi slavno dočekali Kristovo rođenje i spasenje svih vjernika.

Osim podjele novih badnjaka najmlađima su podijeljeni i prigodni poklon paketići kojima su ih darivali slatinska pravoslavna crkva i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Slatine u nazočnosti dožupana Virovitičko-podravske županije Igora Pavkovića i predsjednice županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Milene Lazić.

Nakon spaljivanja badnjaka nastavljeno je druženje vjernika oko ognjišta uz glazbu, kuhano vino i čaj.

Najvažnije centralno okupljanje u ovo božićno vrijeme za pravoslavne vjernike održat će se sutra na blagdan Božića kada će u 9 sati biti služena sveta božićna liturgija.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button