DOGAĐANJANASLOVNICA

Pravoslavni vjernici dočekali Božić

I ove su se godine na Badnjak vjernici okupili u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini kako bi dočekali Božić koji se slavi po julijanskom kalendaru. Pripremajući se za doček Božića molitvom i starim običajima vjernici su isti dočekali uz tradicionalno posvećenje, te primanje novih badnjaka i spaljivanje prošlogodišnjih na pripremljenom ognjištu u dvorištu crkve.

Liturgijsko slavlje predvodio je paroh srpske pravoslavne parohije Svetih Petra i Pavla Dragan Gaćeša koji je u svojoj propovijedi istaknuo zadovoljstvo proteklom godinom:

– Ova godina nam je bila dobra što se tiče obnove naše crkve kao i izgradnje srpskog kulturnog centra u Slatini. Naš Svetosavski dom jako dobro napreduje, a ovih dana se očekuje izgradnja krovišta. Hram Svetih apostola Petra i Pavla iznutra smo kompletno obnovili. Ugrađeno je podno grijanje, izgrađen je novi pod, uređen je ikonostas sa svim ikonama i potrebnim stvarima za bogosluženje, no hram u narednom razdoblju očekuju i drugi radovi poput freskopisanja, ali sve u svoje vrijeme. Puno se toga u ovoj godini napravilo što se može i vidjeti i mislim da su ljudi jako zadovoljni, a nadam se da će i sljedeća godina biti takva i da ćemo nastaviti s obnovom, – istaknuo je paroh Gaćeša čestitajući svim prisutnim vjernicima sretan, miran i blagoslovljen Božić.

– Dragi moji vjernici želim vam da se svi prepoznamo u ljubavi Hristovoj kako bi Bog nas prepoznao u carstvu nebeskom. Svako dobro! Mir Božji! Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! – poručio je paroh Gaćeša u prigodi najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.

Tijekom liturgijskog slavlja pročitana je i Poslanica njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Gospodina Porfirija koji ih je ohrabrio svojim toplim riječima, a u čijoj je poslanici istaknuta poruka vjernicima da se drže ljubavi Božje, kao i međusobne ljubavi kako bi slavno dočekali Kristovo rođenje i spasenje svih vjernika.

Nakon spaljivanja badnjaka nastavljeno je druženje vjernika oko ognjišta uz glazbu, kuhano vino i čaj.

Najvažnije centralno okupljanje u ovo božićno vrijeme za pravoslavne vjernike održat će se sutra na blagdan Božića kada će u 9 sati biti služena sveta božićna liturgija.
(Mihaela Feldi/Foto i video: Robert Turkalj)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button