NASLOVNICAOPĆINE

Pozitivnim rezultatima i ambicioznim planovima Općina opravdala postojanje

ČAĐAVICA – Nakon što su predsjednik Općinskog vijeća Josip Piskać i načelnik Mirko Rončević sa suradnicima te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, župan Igor Andrović i predstavnici susjednih općina položili vijence kod središnjega križa na mjesnom groblju u spomen na poginule hrvatske branitelje, obilježavanje blagdana Petrova i Dana općine Čađavica jučer je nastavljeno svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Prema riječima načelnika Mirka Rončevića, poslovi u ovlasti načelnika, Općinskog vijeća i mjesnih odbora regulirani su Zakonom o lokalnoj samoupravi i ovise o proračunskim mogućnostima, ali i sposobnosti da se za kapitalne projekte osiguraju sredstva iz drugih raspoloživih izvora. Brojni su projekti uz pomoć ministarstava i EU fondova realizirani, ali za mnoge planirane nastoje se pronaći način i izvor financiranja. Načelnik je podsjetio na sanaciju cesta u Čađavici, popravak mostova, asfaltiranje parkirališta, adaptaciju mjesnog doma u Donjem Baziju, izradu Strateškog programa  razvoja Općine te izradu projektne dokumentacije za objekte koji se planiraju aplicirati za sredstva EU fondova.

 

– Nagrađujemo svako novorođeno dijete po kategorijama: prvo dijete 2,000,00 kuna, drugo dijete 3,000,00 kuna, a treće i svako sljedeće dijete s iznosom od 5.000,00 kuna. Financiramo provođenje programa predškolskog uzrasta , stipendiramo studente, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola, a sufinanciramo i smještaj učenika u učeničke domove. Moram istaknuti da je Općina za sljedeću školsku godinu pristupila nabavci kompletnog likovnog pribora za naše učenike razredne nastave, školskog pribora za tehničku i likovnu kulturu za učenike predmetne nastave te nabavci radnih listića i likovnog pribora na predškolski uzrast, nabrojio je načelnik Rončević.

Među planiranim aktivnostima je nabava komunalne opreme, nastavak izgradnje kanalizacije i mosta u Kolodvorskoj ulici, nogostupa u Čađavačkom Lugu, nabava i montaža LED rasvjetnih tijela u Čađavici, izgradnja zgrade ambulante, a jedan od vrednijih projekata je izgradnja zgrade sportsko-rekreativne namjene na nogometnom igralištu u Čađavici. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 2.600.000,00 kuna, a projekt je apliciran Agenciji za plaćanje iz Programa ruralnog razvoja (mjera 7.4.1.) i očekuje se pozitivno očitovanje i financiranje u stopostotnom iznosu.
Nakon što je ukazao na brojne pozitivne rezultate djelovanja i ambiciozne planove, načelnik Rončević istaknuo je uvjerenje da je Općina opravdala svoje postojanje. – Ističem da će se Općina i nadalje zalagati za razvoj infrastrukture, kao i stvaranje boljih uvjeta za život svojih mještana.

Zlatna plaketa Općine Čađavica dodijeljena je Berislavu Martinčeviću za dugogodišnji predani rad i izniman doprinos osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Čađavica, a srebrna plaketa dodijeljena je Zajednici udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije za posebni doprinos u promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Zahvalnica Općine Čađavica za višegodišnji aktivni rad i doprinos u ostvarenju rezultata u kulturi dodijeljena je Kulturno-umjetničkom društvu „Podravina“ Čađavica, za višegodišnji aktivni rad i doprinos u ostvarenju rezultata u sportu Nogometnom klubu „Mladost 1930“, a zahvalnice za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled općine Čađavica dobili su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VPŽ, tvrtka Jukić d.o.o., Ivan Dugaja, Hrvoje Matijaško i Josip Ivanković.

U Vatrogasnom domu u Zvonimirovcu danas je održan pozivni turnir u streljaštvu, a obilježavanje Dana općine nastavlja se sutra, u nedjelju, jubilarnom 10. međužupanijskom izložbom slavonskih hladnokrvnih konja, mimohodom ukrašenih kočija, vožnjom članova Moto-kluba Zvijeri, svečanom svetom misom i nastupom KUD-a Podravina i gostujućih društava te večernjom zabavom.

Petar Žarković / Glas Slavonije

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button