DOGAĐANJANASLOVNICA

Požeški biskup Antun Škvorčević primio pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića i hrvatske branitelje

Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević primio je jučer, 29. studenog, u prostorima Biskupskog doma u Požegi pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića i hrvatske branitelje s područja Požeške biskupije, ukupno 75 predsjednika i predstavnika braniteljskih udruga iz 6 županija koje pokriva biskupija.

Uvodne riječi nazočnima uputio je Nenad Križić, inicijator ovog susreta, ujedno se zahvalivši biskupu na prijemu, prenio mu pozdrave i uručio prigodan poklon od ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te se osvrnuo na predstojeće jubilarno 10. Hodočašće Gospi Voćinskoj.

– Budimo u duhu skrušenosti i poniznosti na predstojećem 10. Hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj 13. prosinca. To žrtve Voćina i sve žrtve Domovinskog rata zaslužuju, budimo pravi i odgovorni, te svojim sudjelovanjem iskažimo dužan pijetet. Ovdje je Mato Bubaš, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije koja je organizator ovog hodočašća, kao i voditelj hodočašća Ilija Nikolić, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina, i oni su vam na raspolaganju za sva pitanja u svezi dolaska u Voćin, kao i domaćin hodočašća načelnik Općine Voćin Predrag Filić – rekao je Križić, te pozvao sve hrvatske branitelje da sudjeluju na hodočašću u što većem broju. Također, prikazao je program hodočašća, dolazak hrvatskih branitelja s različitih prilaza Voćinu, okupljanje na predjelu Prebenda iznad voćinskog svetišta odakle će krenuti molitveno-pokornička procesija prema Svetištu Gospe Voćinske do spomenika Voćinskoj žrtvi, gdje će biti održan spomen žrtvama i molitva za mir njihovih duša, te potom sveta misa u voćinskoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije. Program i plakati za predstojeće hodočašće podijeljeni su svim nazočnima

U pozdravnoj riječi biskup msgr. Antun Škvorčević je podsjetio na veličinu djela koje su ostvarili hrvatski branitelji za slobodu i dostojanstvo Hrvatske, kazavši da to ne mogu potamniti ničiji neprimjereni stavovi i neodmjerene izjave. Spomenuo je značenje njegovanja duhovne dimenzije  hrvatskih branitelja, pri čemu ima važno mjesto i njihovo hodočašće u Voćin, 13. prosinca, na dan razaranja tamošnjeg svetišta i ubojstva brojnih nedužnih ljudi. Zahvalio je Nenadu Križiću što i sada kao pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nastoji organizirati branitelje s prostora Požeške biskupije da sudjeluju na spomenutom hodočašću.

– Radujem se ovom susretu, kao i inače svakom susretu s vama, hrvatskim braniteljima, ali i svakim čovjekom. Zašto sam posebno radostan? Vi ste nositelji ove plemenite želje hrvatskog naroda da bude slobodan u svojoj neovisnoj državi Hrvatskoj, to je plemenita želja. Vi niste bili samo puni nekih želja, nego ste u vrijeme kad je trebalo izložiti svoje živote za slobodu i dostojanstvo domovine. Vi niste promišljali, nego opredijeljeni za dobro, za slobodu naših obitelji, naših kuća, naših mjesta išli ste u borbu za slobodu. Ovom prigodom bih vam želio za to zahvaliti i čestitati za to opredjeljenje. Dok se podsjećate da ste vi pobjednička vojska, ajde sebi uvijek govorite kako nisu one rane koje nosite, rane nekog vašeg prokletstva, nego to su rane koje tište i koje nas neprestano podsjećaju na onu tešku stranu, smrtnu stranu našeg postojanja, ali ono što je Božje upisano u vas neizbrisivo je, to je vaše dostojanstvo i u tom Božjem, u tom Isusovom snažnom pobjedničkom duhu vaša je snaga konačne pobjede. Želio bih još jednom zahvaliti pomoćniku ministra hrvatskih branitelja Nenadu Križiću za njegove inicijative kojima potiče vas da nastojite u što boljem povezivanju među sobom, ne da bi ste vi bili jaki protiv nekoga, to vam je najgora strategija, jer hrvatski branitelji nisu pobijedili zato što su nekoga mrzili, mržnja je nemoć, nego vi ste pobijedili zato što ste voljeli svoju domovinu, slobodu, svoje obitelji, to je ta snaga, to je ta moć pobjede – rekao je, između ostalog, msgr. Antun Škvorčević

Nakon biskupovog obraćanja svaki od nazočnih predstavnika pojedine braniteljske udruge progovorio je o svom radu, te najavio organiziran dolazak na hodočašće u Voćin. Na kraju susreta svi su se uputili u crkvu sv. Lovre gdje je biskup Škvorčević predvodio molitvu za poginule i umrle branitelje, te nazočne upoznao s poviješću crkve, posije čega su se svi zajedno fotografirali.
(www.radioslatina.hr, adf/ Foto: D. Fišli)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button