DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Povoljne vremenske prilike dozvolile postavljanje izložbe „Slatinska digitalna razglednica“

Direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj, ljubitelj fotografije, ljubitelj dobre glazbe i pjesme i još koječega, uglavnom čovjek čija svestranost nema kraja, večeras se Slatinčanima predstavio svojom prvom autorskom izložbom fotografija.

Izložba naziva “Slatinska digitalna razglednica“, koja je prvotno(u Noći muzeja) bila odgođena zbog izrazito vjetrovitog vremena, večeras u 20 sati je upriličena na pomalo neobičan ali zbog svoje neobičnosti zapravo jako zanimljiv način.

Radi se o izložbi kakva do sada nije viđena u Slatini.

Sedamnaest fotografija velikoga formata 2mx1,5m, otisnutih na ceradi, s motivom Slatine (zgrada,raznih objekata, svega onoga karakterističnoga za Slatinu) postavljena je na pročelje zgrade Staroga kotara a odraz je zajedničke suradnje Zavičajnoga muzeja, Turističke zajednice i Grada Slatina.

Foto- video studio „Alfa“vlasnika Roberta Puhanića pobrinuo se za osvjetljenje da bi se fotografije bolje vidjele, a sama izložba dobila što bolji efekt.

Srđan Đuričić, v.d.ravnatelja Zavičajnoga muzeja Slatina uveo je posjetitelje u samu izložbu: „Izložba je organizirana u suradnji Turističke zajednice Grada Slatine i Zavičajnog muzeja Slatina, a smisao je prikazati fotografska ostvarenja našeg fotografa Roberta Turkalja. S druge strane u ovo vrijeme ograničenja, izložbeni program Zavičajnog muzeja Slatina ponudili smo građanima i posjetiteljima našeg grada na malo drugačiji način. Fasada zgrade Starog kotara poslužila nam je kao izložbeni prostor, prostor u kojem muzej izlazi fizički van ali i metaforički se otvara svim ljudima. Novo lice fasade čine 17 plakata s raznolikim motivima i temama iz Slatine i okolice. Suradnja Zavičajnog muzeja Slatina i gospodina Roberta Turkalja traje čitav niz godina, a rezultat su predavanja kao i fotografije predmeta u brojnim katalozima i publikacijama Muzeja koje je uradio gosp. Turkalj. Ovaj put komunikacija autora s publikom ostvarena je kroz samostalnu izložbu odabranih fotografija. Izabrane fotografije koje je autor snimio digitalnim fotoaparatom nam daju novu sliku i nove motive Slatine i njezine okolice.“

Zatim je govorio direktor TZ Grada Slatine Jurica Bosak: „Glavni cilj izložbe je promocija turističke destinacije , odnosno Grada Slatine i njegovih ljepota. Zahvaljujem na suradnji Zavičajnom muzeju, samom autoru izložbe Robertu Turkalju na dugogodišnjem uspješnom radu u prikazivanju našega grada u svjetlu jednoga lijepog i pitomog slavonskog grada koji je otvoren za sve posjetitelje i u kojemu se svi zajedno imamo čemu diviti. Zahvalu upućujem i gradonačelniku Denisu Ostrošiću koji daje veliku podršku radu TZ Grada Slatine i bez čije podrške ne bi bilo moguće učiniti iskorake u dosadašnjem radu.“

Sam autor izložbe R.Turkalj rekao je nekoliko riječi o fotografijama koje su večeras izložene, o njihovom nastanku, o samoj inspiraciji te o želji da budu izložene i drugom prigodom(a planovi za to već postoje).Izrazio je zahvalnost svima koji su zaslužni za poticajnu ideju o večerašnjoj izložbi i organizaciju same izložbe, ali i svim posjetiteljima iste.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ostrošić odabravši pri tome emotivne riječi kojima se vratio u prošle dane kada je upoznao Turkalja. „Vrijeme brzo leti i od tada je prošlo dosta godina a Robert Turkalj se od tada ostvario na „puno polja“. Večeras tako prisustvujemo njegovoj izložbi izuzetnih fotografija koje na najljepši mogući način prikazuju Slatinu“,rekao je Ostrošić. Uslijedile su pohvalne riječi o samom autoru izložbe i na posljetku je izložba otvorena.

Oni koji nisu večeras uspjeli vidjeti izložbu, stići će to učiniti, kako saznajemo od organizatora još tijekom vikenda ,jer slike ostaju izložene na pročelju zgrade Staroga kotara, sasvim sigurno u naredna dva dana, a u slučaju povoljnih vremenskih prilika i tijekom cijelog slijedećeg tjedna.

(Tekst:T.K.Slačanac/Foto:T.K.Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button