NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji 7. rujna će crvenim svjetlom zasvijetliti i zgrada Gradske uprave Grada Slatine

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH se, zajedno s 28 udruga članica diljem Republike Hrvatske, i ove godine uključuje u kampanju obilježavanja 7. rujna – Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD) koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom).
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji je „Život odraslih i Duchenne“, koja se naglašava s posebnom pažnjom.

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Puno je vrsta i oblika mišićne distrofije, a među najprogresivnijim je Duchenne mišićna distrofija koju je prvi opisao francuski neurolog Duchenne de Boulogne 1861. godine po kojem je i dobila ime. Poremećaj je uzrokovan mutacijom u genu, a majke bolest u pravilu prenose na mušku djecu. Oboljeli dječaci već oko desete godine života gube sposobnost samostalnog hoda, a progresija bolesti je takva da se u adolescentskoj dobi javljaju izrazite teškoće plućne i srčane funkcije uslijed slabljenja dišnih i srčanog mišića te uglavnom umiru u trećem desetljeću života.

Ipak, tijekom posljednjih desetljeća, životni vijek osoba s Duchenne mišićnom distrofijom se znatno produljio, a život odraslih s Duchenneom donosi nove izazove i mogućnosti, kao i nova medicinska pitanja.

Ovog Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji, globalno se zalažemo za mlade i odrasle osobe s DMD da unaprijede kvalitetu življenja.

Tim povodom u brojnim će gradovima znamenitosti zasvijetliti u svjetlu Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji te će zajedno sa Savezom društava distrofičara Hrvatske i nacionalnim organizacijama osoba s Duchenne mišićnom distrofijom širom svijeta, stvoriti val crvenog svjetla.

I Grad Slatina će sutra (7. rujna) navečer pokazali solidarnost sa zajednicom osoba s Duchenne mišićnom distrofijom te će zgrada Gradske uprave biti osvijetljena crvenim svjetlom od 19 do 21 sat.
(mf/Izvor: Grad Slatina)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot