NASLOVNICAOPĆINE

Povodom Svjetskog dana srca u Sopju održano predavanje o tom bitnom organu

Povodom Svjetskog dana srca jučer je u Sopju održano predavanje o srcu. Zahvaljujući odličnoj suradnji s načelnikom Općine Sopje Berislavom Androšem za tu je ruralnu javnozdravstvenu promociju zdravlja osigurana velika sala Društvenog doma.

– Cilj ove akcije bila je osvijestiti ruralne stanovnike o uzrocima bolesti srca te kako ih spriječiti i liječiti. Nadamo se kako ćemo uskoro i u drugim općinama vršiti promociju zdravlja i dugoročno smanjiti bolesti kroz prevenciju rizičnog ponašanja – rekao je na predavanju Miodrag Beneš, dr. med. spec. javnozdravstvene medicine, te dodao:

– Srce možemo očuvati pazeći na nekoliko čimbenika, držimo tlak pod kontrolom (sistolički ispod 140 mmHg, dijastolički ispod 90 mmHg, pazimo na vrijednosti kolesterola i triglicierida, kontrolirajmo vrijednosti šećera i liječimo povišeni šećer u krvi, smanjimo unos soli i rafiniranih jednostavnih šećera, krećimo se i vježbamo, ne pijemo alkohol i ne pušimo. Naime, svi ovi rizični čimbenici postepeno teško oštećuju srce i krvne žile te dovode do srčanog i moždanog udara, raka pluća, dojke, debelog crijeva, mokraćnog mjehura, jetre i drugih vrsta bolesti. Nezdravu hranu najčešće jede cijelo kućanstvo što pridonosi pretilosti, a pasivnom pušenju su svakodnevno izložena i djeca u kafićima i članovi obitelji u kući što pridonosi smanjenoj plućnoj funkciji i bolesti srca. Često naša djeca, supružnici se prepuste istom stilu života, alkohol, pušenje, ne kretanje, povučeni okolinom jer nisu dovoljno osviješteni i jer im nije primjerom pokazano kako očuvati svoj zdravlje. Time započinju svoje zdravstveno propadanje. Praćenje zdravlja stanovništva Republike Hrvatske nam jasno pokazuje posljedice ovoga nezdravoga životnog stila. U Republici Hrvatskoj udio starog stanovništva se povećava i populacija se smanjuje. Demografska struktura pokazuje izumiranje populacije. Kako država stari tako se broj kroničnih bolesti povećava i opterećuje zdravlje populacije i zdravstveni sustav. Alkohol, pušenje cigareta i e-cigara te pretilost su štetni čimbenici za razvoj mnogobrojnih bolesti koje usmrćuju, smanjuju životni vijek te kvalitetu života kao posljedicu invalidnosti, smanjenih tjelesnih funkcija te opterećuju zdravstveni sustav. Podržimo sve udruge, institucije i primjere dobre prakse koje pomažu održati zdravlje stanovništva u RH i promiču zdrav životni stil- zaključio je dr. Beneš.

Nakon predavanja patronažna služba Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije na čelu s medicinskom sestrom Višnjom Kajzer je svima posjetiteljima, koji su htjeli, mjerila tlak i šećer. Tlak i šećer provjerio je i općinski načelnik Berislav Androš, te je ustanovljeno da su na razini zadovoljavajućeg.
mf (df, hzjz.hr/Foto: A. Rastija)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button