DOGAĐANJANASLOVNICA

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici PŠ Donji Meljani OŠ J. Kozarca posjetili Knjižnicu

Europska komisija proglasila je 2018. europskom godinom kulturne baštine, te je upravo to okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige koji je započeo 15. listopada i trajat će do 15. studenog.

Učenici Područne škole Donji Meljani slatinske Osnovne škole Josipa Kozarca povodom Mjeseca hrvatske knjige jučer su posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u pratnji učiteljica Martine Grgurić i Nikoline Popović.

Na početku zajedničkog druženja ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Ana Knežević, kroz obilazak knjižničnog prostora, upoznala ih je s poslovima knjižničara, načinom posuđivanja knjiga te ostalim službama i uslugama Knjižnice.
Učenici su se zatim smjestili na odjel za djecu i mladež gdje je priređena pričaonica i čitanje odlomaka iz knjiga određenih za sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2018.

U romanu Nene Lončar: „Sve o Evi“, o sanjarenju sklonoj djevojčici Evi koja na svoj osebujan način putuje kroz vrijeme, učenici su prepoznali mnoštvo obiteljskih situacija koje na isti način i sami proživljavaju u svom domu.

Knjiga Melite Rundek: „Letači srebrnih krila“ donosi razne i neobične likove: bijesne pauke, knjiške moljce, a tu je i jedan cvrčak: čudna družina koja one najmlađe jedva čeka povesti u pustolovinu.

Knjiga Snježane Babić Višnjić „Andautonac“ govori o dječaku Kaju. Kai odrasta bez  roditelja u rimskom municipiju na vrhuncu razvoja, Andautoniji, u trećem stoljeću. Odlično se snalazi na poznatom terenu, oslobađajući katkad trgovce za ponešto njihova tereta, bez njihova znanja, naravno, ili pomažući ratarima, a ponekad u bogataškim kućama te tako preživljava, a da mu ništa ne nedostaje.
Povijest je rijetko bila nježna prema djeci, dapače, samo su jaki preživljavali. Knjiga je posvećena svima koji se usuđuju djelovati i sanjati.

Tema Mjeseca hrvatske knjige 2018. posvećena je kulturnoj baštini te se tijekom ovog susreta razgovaralo o glagoljici, simbolu izvornosti hrvatske kulture, pomoću knjižice s otiskom glagoljskog pisma koji svojom veličinom, jednostavnošću i praktičnim pristupom pridonosi boljem i svrsishodnijem prezentiranju glagoljice kao pisma.
Učenici su zatim sami ispisivali i uz pomoć mašte ukrašavali znakove glagoljskog pisma.
Na kraju druženja u Knjižnici učenici prvih razreda dobili su besplatno članstvo u narednih godinu dana.

Kulturna baština okuplja zajednice i gradi zajedničko razumijevanje mjestâ u kojima živimo. Pridružite nam se!“ – rekla je na kraju mag. Bibliotekarstva Ana Knežević.
(mf/Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button