DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Povodom Međunarodnog dana žena u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba iz ciklusa Slatinčanke…

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina svečano otvorena izložba pod nazivom Slatinčanke… koju su po drugi puta povodom Međunarodnog dana žena pripremili u zajedničkoj suradnji Zavičajni muzej Slatina i slatinske srednje škole, Marka Marulića i Industrijsko-obrtnička uz potporu Grada Slatine.

U znaku čestitki nazočnim i svim ostalim ženama u prigodi Dana žena dobrodošlicu svim posjetiteljima na otvorenje ove značajne izložbe zaželio je ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen. Izložbu je potom ukratko predstavio kustos Srđan Đuričić koji je tom prigodom istaknuo njezinu poveznicu s prošlogodišnjom istoimenom izložbom na kojoj su bile prikazane Slatinčanke koje su svojim radom, trudom i požrtvovnošću doprinijele razvoju naše zajednice na različitim poljima svoga rada, a ujedno i mijenjale dotad uvriježene poglede na žene.

Upravo ta tema promjena pogleda, participacije u različitim segmentima društvenog, gospodarskog, političkog, obrazovnog i kulturnog života bila je osnovna misao i ovogodišnje izložbe.

– Izložba je podijeljena u dva dijela i u prvom smo prikazali naše sugrađanke koje su djelovale ili djeluju na umjetničkim, društvenim, kulturnim i političkim poljima, dok je druga prostorija galerijskog prostora posvećenja ženama koje su radile ili rade u ekonomskim i zdravstvenim sferama, – pojasnio je Đuričić te istaknuo kako iza svake prikazane Slatinčanke i njezinih postignuća stoji trud, rad, požrtvovnost ali i obitelj koju nikako ne možemo izostaviti.

– Neminovno je da su lica ovih 13 žena, koliko ih je prikazano na izložbi, sastavni dio naše povijesti i naše sadašnjosti, – zaključio je kustos Đuričić, te se zahvalio svima koji su omogućili ovu izložbu.  

S nekoliko riječi o ovom projektu potom je govorila nastavnica Hrvatskog jezika prof. Ivana Lukač Vuković pod čijim su mentorstvom u pripremi izložbe sudjelovale učenice 1. i 3. razreda zanimanja frizer Industrijsko-obrtničke škole Slatina: Antonela Jakočić, Karolina Kovačić, Dorijana Drokan, Božana Ljubas, Marina Hađina, Sara Rašetić i Dora Šantalab.  

– Uživali smo u svakom trenutku pripremajući ove plakate, a kroz aktivnosti ovoga projekta učenice su zaista stekle mnoge socijalne i komunikacijske vještine te smo uspjeli ono o čemu smo posljednje tri godine sanjali, a to je da izađemo iz nekakvih okvira tradicionalne učionice i proširimo svoje svjetonazore kroz ovakav istraživački rad, – rekla je prof. Ivana Lukač Vuković.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac istaknuo je kako ovako hvalevrijednu ideju u spomen na žene koje su zadužile Slatinu svojim djelovanjem, treba nastaviti i dalje kako bi se na najljepši način evocirale uspomene na one žene kojih više nema među nama, te istaknuo značaj žena koje su i danas aktivne i stvaraju identitet našega grada.

– Veliki dio onoga što se može vidjeti i na ovoj izložbi je tradicija slatinskog obrtništva, te sam ponosan što su između ostalih i ovdje prisutne naše učenice, budući obrtnici upravo nasljednici ovih osoba koje su ovdje prikazane kao prvi slatinski obrtnici u svojim zanimanjima, – zaključio je Graovac.

S nekoliko riječi obratila se i nastavnica Hrvatskog jezika prof. Sanja Mrzljak Jovanić pod čijim su mentorstvom u pripremi izložbe sudjelovale učenice 3. i 4. razreda ekonomije u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina: Mirta Tomšić, Ana Marija Ilnikar, Marta Herceg, Elena Rastović, Lana Bistrović i Monika Vilček.

– Ova izložba je na tragu toga da pokažemo što sve žena zna i može, te bude ravnopravna sa svojim kolegama u spomenutim zanimanjima prikazanim na izložbi. Slatinske žene imaju prošlost, sadašnjost i budućnost, jer žena je bitan stup našeg društva i ovim izložbama odajemo počast svim zaslužnim Slatinčankama.
Ujedno naše učenice iz nekakvih pasivnih promatrača kulture i umjetnosti zapravo postaju aktivni sudionici i stvaratelji te iste kulture, – rekla je prof. Sanja Mrzljak Jovanić te najavila kako su već započele pripreme za treću izložbu Slatinčanke… kojom će se Međunarodni dan žena obilježiti i iduće godine.

Izložbu je službeno otvorila Ana Marija Ilnikar, učenica 3. ekonomije SŠ Marka Marulića.

Izložba će biti otvorena do 4. travnja kako bi svi zainteresirani posjetitelji mogli kroz nove sjajne priče doznati nešto više o sposobnim, hrabrim i upornim ženama iz slatinske povijesti i sadašnjosti.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Autorice izloženih plakata na kojima su prikazane značajne žene slatinskog kraja:

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 • Mirta Tomšić, 4. ekonomije – Shosha Talik, hrvatsko-izraelska akademska slikarica i pjesnikinja, rođena u Slatini 1938. godine
 • Ana Marija Ilnikar, 3. ekonomije – Božica Majhen, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Slatina, prva žena predsjednica Gradskog vijeća u VPŽ, članica DND Slatina, volonterka…
 • Marta Herceg, 3. ekonomije – Marija Vrkljan (1920.-2010.), slatinska spisateljica
 • Elena Rastović, 3. ekonomije – Doroteja Santi, slatinska atletičarka šest puta proglašena najboljom sportašicom grada Slatine
 • Lana Bistrović, 3. ekonomije – Ksenija Plantak, magistra koja otvara prvu privatnu ljekarnu u VPŽ, prva gradonačelnica Grada Slatine, žena koja obnavlja nekadašnju pustaru Višnjica te osvaja prestižnu nagradu Europske komisije EDEN – Europska destinacija izvrsnosti
 • Monika Vilček 3. ekonomije – Stomatologija u Slatini – Radmila Maravić, prva stomatologinja i ortodont u Slatini (u mirovini), uz prikaz trenutačno aktivnih slatinskih stomatologa

Industrijsko-obrtnička škola Slatina

 • Antonela Jakočić, 3. frizer – Ruža Šipec (1937.-2017.), slatinska instruktorica vožnje
 • Sara Rašetić, 1. frizer – Mara Filković, slatinska lončarka
 • Karolina Kovačić, 3. frizer – Eliza Švarc… – Slatinske frizerke od 1930. do 1950. godine
 • Dorijana Drokan, 3. frizer – Sandra Jadek, slatinska slastičarka, članica Hrvatske kulinarske reprezentacije i dobitnica brojnih prestižnih priznanja među kojima se ističu bronca sa Svjetskog kupa 2018., te olimpijsko srebro i državno zlato 2020. godine
 • Dora Šantalab, 1. frizer – Zlata Zahanek, slatinska majstorica slastica koja je obrt pokrenula 1930., a čija se torta (Zahanekova torta od oraha) i danas smatra autohtonom slatinskom slasticom
 • Božana Ljubas, 3. frizer – Katica Kalenić, slatinska fotografkinja o kojoj se malo zna, tek da je 1941. godine imala naučnicu Mariju Kruškovinjak
 • Marina Hađina, 1. frizer – Ivana Gibl… – Slatinske krojačice od 1934. do 1940. godine

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button