DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Povodom Dana plesa slatinsko kino zaplesalo s novitetima do kvalitetnijih i još zabavnijih sadržaja

Povodom Dana plesa, 29. travnja Pučko otvoreno učilište Slatina posjetio je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka kako bi se informirao u trenutačnim aktivnostima, ali i planovima u skorijoj budućnosti.

Unatoč brojnim ograničenjima uslijed pandemije Covid-19 ova gradska ustanova vrlo je aktivna, te se ravnateljica iste Danijela Fabric Fabijanac pohvalila kako je POU Slatina u 2020. godini apliciralo tri projekta prema Ministarstvu kulture na natječaj javne potrebe u kulturi, a od tri, prošla su dva projekta!

Slatinska mala scena

Prvi projekt je već tradicionalna „Slatinska mala scena“. Za nju će Ministarstvo kulture izdvojiti 20.000 kn, Grad Slatina 5.000 kn, a ostatak će POU Slatina osigurati iz vlastitih prihoda. U planu su četiri kazališne predstave za djecu i mlade, a s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju i posebne mjere u dvorani, Slatinska će se mala scena kao i prošle godine prebaciti na ljetnu pozornicu Kina pod zvijezdama i održati u mjesecu srpnju što će razveseliti sve one Slatinčane koji će ovoga ljeta ostati u svome gradu.

Kino za sve generacije – digitalizacija kina / Stiže novi projektor u slatinsko kino

Kroz drugi je odobreni projekt u 2021. godini Ministarstvo kulture osiguralo Pučkom otvorenom učilištu Slatina iznos od 300.000 kn za investicijski program Digitalizacije i opremanja kinoprikazivačke infrastrukture: Kino za sve generacije – digitalizacija kina.

– Budući da je postojeći Barco 8S DCP projektor proizveden 2014. godine i ima 37.443 radnih sati, iz čega proizlazi da je njegovo izlazno svjetlo jačine od 54% tvorničkih vrijednosti te je postao izložen čestim kvarovima i skupim popravcima. Budući da je istekla garancija od 5 godina postala je upitna isplativost sanacije budućih kvarova s obzirom da je cijena dijelova poput chipova koji daju sliku ili poslužitelja viša od cijene uređaja.

Serviser nam je predložio nabavu novog projektora s laserskim izvorom svjetla koji imaju vijek trajanja 50.000 sati, svjetlo na takvim projektorima je konstantno te ih uz vijek trajanja odlikuje i kvalitetnija slika te ista svjetlina slike na platnu za razliku od projektora koji imaju xenon žarulju kao izvor svjetla te kod njih svjetlina varira ovisno o starosti žarulje čija je cijena preko 6.000 kn, – pojasnila je ravnateljica Fabric Fabijanac te dodala kako bi nabavom novog projektora osim kvalitete došlo i do velike uštede budući da projektori s laserskim izvorom svjetla troše trećinu električne energije manje od onih s xenon žaruljama.  

Iz Ministarstva kulture ovoga je tjedna na adresu POU Slatina stigao na potpisivanje ugovor vrijedan 300.000 kn. Grad Slatina i Pučko otvoreno učilište Slatina osigurat će svaki po 50.000 kn te će slatinsko kino od ove jeseni imati ljepšu i kvalitetniju sliku na radost svih svojih posjetitelja.

Garderoba uskoro u novom ruhu u prigodi Dana plesa

Kako je u trećem apliciranom projektu „Zablistajmo ponovno“, koji na žalost nije prošao, u planu bila rekonstrukcija već dotrajale kazališne garderobe iza pozornice u kojoj namještaj, postavljen 1956. godine, nikada nije mijenjan, ravnateljica je izrazila žaljenje što se barem dio ovoga projekta nije uspio realizirati.

– Garderoba je namijenjena svim izvođačima koji nastupaju na sceni naše dvorane i zaslužuju ugodan ambijent u svom radu koji svima nama naposljetku pruža toliko radosti, te je ovom prostoru zaista potrebno novo ruho, – istaknula je ravnateljica.

Na tragu dosadašnje izuzetne suradnje, a budući da je ova tema povezana s Danom plesa u čijoj je prigodi gradonačelnik i posjetio POU Slatina, obećao je ovaj projekt sufinancirati sredstvima iz proračuna Grada Slatine u visini 20.000 kn, dok će POU ostatak financirati iz vlastitih prihoda kako bi se garderoba osvježila te u konačnici uveselila sve plesače, glazbenike, glumce i izvođače kojima je cilj razveseliti posjetitelje ove kulturne ustanove čija će garderoba tako zbog Dana plesa i sama zaplesati u novome ruhu.

Kino pod zvijezdama

Ravnateljica je najavila i kako je u pripremi Kino pod zvijezdama te su već dogovorena sponzorstva s Turističkom zajednicom Grada Slatine i Zagrebačkom bankom, a predviđeni su i termini od 12. do 30. srpnja.
U sklopu ovoga projekta Hrvatski audiovizualni centar, odobrio je slatinskom kinu 14.000 kn za prikazivanje europskih filmova.

 Kino doktor

POU Slatina prijavilo se i na program koji provodi Kino mreža u sklopu projekta pod nazivom „Kino doktor“, a upravo na Dan plesa započela je dvodnevna radionica čija je tema bila Organizacije festivala. Tim povodom POU Slatina ugostilo je ekipu Festivala mediteranskog filma Split na čelu s Alenom Munitićem. Tako su ravnateljica i djelatnici kina dobili kvalitetnu edukaciju koja će im pomoći u nakani da slatinsko Kino pod zvijezdama raste i bude još kvalitetnije.

Monografija o kinematografiji u Slatini pri kraju

Kao što je javnost upoznata, a mnogi su Slatinčani i pomogli ustupivši svoje uspomene, monografija o kinematografiji u Slatini je pri kraju.
Dr.sc. Oliver Jukić, prof. v. š. odradio je najveći dio posla na pripremi ove monografije, dok je ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac obradila zadnjih 20 godina povijesti kina.

– Tekstovi su na lekturi, još se radi na galeriji fotografija te bismo do kraja svibnja trebali u rukama držati Almanah slatinske kinematografije i pogledati kratak film na kojem radi Robert Turkalj sa svojim timom. Bit će to prava mala poslastica za sve nas, – zaključila je ravnateljica Fabric Fabijanac.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, POU Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button