DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Povjesničar istražuje Domovinski rat

Mikolčević: Neka junaštva nikada neće biti ispričana

Marinić: Podcast mi pomaže da predstavim zanimljive priče velikih ljudi

Magistar povijesti Borna Marinić, mladi hrvatski povjesničar i novinar iz Zagreba, pokretač je i urednik Facebook stranice “Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat“, bio je novinar istraživač na HRT-u (TV kalendar), urednik i voditelj emisije Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju, glavni urednik portala Braniteljski.hr, autor je nekoliko knjiga i dokumentarnih filmova. Godine 2020. bio je pokretač i urednik portala Domovinskirat.hr, a sljedeće godine pokrenuo je i podcast “Gdje si bio ’91“.

Bijeg iz JNA

Na tom podcastu do sada je objavio već 27 epizoda, razgovora sa sudionicima Domovinskog rata, koji su otvorili svoje duše i ispripovijedali svoje najstrašnije doživljaje i pojedinosti koje su nosili u sebi kao užasno težak teret. Novija epizoda toga podcasta bila je drukčija od ostalih jer Marinićev gost bio je general Mladen Mikolčević Padobranac, legenda obrane Osijeka, “Niški specijalac u Hrvatskoj vojsci”. Godine 1991. bio je u “na drugoj strani”, u JNA, ali je uspio prebjeći, priključio se Zboru narodne garde i sudjelovao u osnivanju bojne Frankopan, specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske, u kojoj je bio dozapovjednik. General Mikolčević u tom je razgovoru najavio pisani materijal o svom položaju u JNA i pretrpljenih 28 dana premlaćivanja i maltretiranja u zatvoru. Naime, on je uspio stupiti u vezu s hrvatskim vojnim vlastima, ali Ivan Mesić, pomoćnik tadašnjeg ministra obrane generala Martina Špegelja, vratio ga je u JNA. General Mikolčević rekao je da o svojim patnjama u JNA do sada nije govorio, jer je u istoj vojsci bio aktivan danas umirovljeni pukovnik srpske vojske koji mu je spasio život, pa ga nije htio ugroziti.

Mikolčević je svladao stražara koji ga je čuvao u objektu vojne policije u Nišu, pobjegao je preko zida putem kojim su vojnici inače bježali u grad i bez obuće prošao preko vojne farme svinja i “ciganske mahale”. Sakrio se u staroj tvrđavi i čekao autobus kojim je ranije putovao. Vozač ga je sakrio u autobusnom prtljažniku i nakon izlaska iz Niša pustio ga u autobus. Oporavljao se u Novoj Gradiški, i nakon nekoliko dana prevezen je na Tuškanac, gdje su tada, umjesto Špegelja i Mesića, bili Imra Agotić, Davor Domazet Lošo i drugi. Uslijedila je obuka s legionarima u Kumrovcu…

Nakon pada Vukovara, kad se već nije dogodio pravac Virovitica-Karlovac-Karlobag, pa nisu uspjeli ni kod Slatine preko zapadne Slavonije, svakako su željeli odsjeći Osijek. “Dan D” u obrani Osijeka bio je pad Antunovca, 5. prosinca. “To je bio posljednji pokušaj neprijateljskih postrojba, što rezervista i četnika, što postrojbi JNA, od Dubrovnika do ovdje istočnih granica, da se dosegne što veći teritorij. Toga 5. prosinca gorio je Osijek, gorio je Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Gospić, slatinski dio oko Voćina, od toga dana oni više nisu napravili ni korak naprijed”, rekao je Mikolčević, opisujući događanja na osječkom bojištu, forsiranje nabujale Drave kod Nemetina i akciju izvlačenja pripadnika 106. brigade “Rosinjača”, kod Tenje.

Bolne teme

“Bilo je svakakvih junaštava, neka se nikada neće ispričati, ali dobro je obznaniti tko su bili ti mršavi dečki koji su ostavili tokarske strojeve ili traktore, koji su uzeli puške, a onda se gledali međusobno kako umiru, i nijedan se nije povukao s položaja”, rekao je čovjek koji je u okrilju hladne prosinačke noći sudjelovao u izvlačenju tijela nesretnih, izmasakriranih mladića.     

Upitali smo Bornu Marinića što ga je potaknulo na snimanje razgovora s generalom. “Ideja je bila, malo za promjenu, publici ponuditi priču i nekoga iz viših zapovjednih struktura specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, a Padobranac se kao dozapovjednik Bojne Frankopan, pokazao kao izvrstan izbor”, kaže Marinić.

U nešto manje od dva i pol sata evocirao je general Mikolčević brojne uspomene na Domovinski rat, a Borna kaže da mnoge jednostavno nisu stigli načeti: “Bilo je zanimljivo slušati o situacijama u kojima se našao sa svojim frankopanima, a na osobit način prisjetio se zbivanja na osječkom bojištu. Rosinjača, šuma iz koje je zajedno sa svojim komandosima izvukao tijela ubijenih hrvatskih branitelja, svakako je mjesto koje je obilježilo njegov ratni put na tom području. Spomenuli smo se i njegove uloge u borbama za Škabrnju tijekom operacije Maslenica, kao i bolne teme – gubitaka 5. gardijske brigade u borbama na mostarskom bojištu. Preko 1994. godine, u kojoj je sudjelovao u formiranju obučnog centra u Šepurinama, stigli smo do 1995., u kojoj je u Bljesku i Oluji vodio 104. varaždinsku brigadu, pa sve do teškog ranjavanja…”

RAZNI GOSTI

”Nakon desetak dokumentarnih filmova s temom Domovinskog rata, koje sam snimio za Hrvatsku radioteleviziju, shvatio sam da mnogo zanimljivih priča zbog ograničenog vremena kroz te filmove ne stignem ispričati. Tako sam počeo razmišljati na koji način te priče sačuvati, ali i predstaviti javnosti te se podcast učinio kao najbolja forma za tako nešto. Gosti su svakojaki, od ratnih fotografa, preko specijalaca iz Lučkog, do heroja Vukovara”, kaže Marinić.

(nm/Izvor: Petar Žarković, Glas Slavonije; Fotografije ustupljene)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button