DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Povijesna donacija Vatrogasnoj zajednici VPŽ: Brže i sigurnije intervencije zahvaljujući deset novih vatrogasnih vozila

Srijeda, 8. rujna ostat će zapisan kao povijesni dan za Vatrogasnu zajednicu Virovitičko-podravske županije. Naime, danas je na prostoru ispred Javne vatrogasne postrojbe u Virovitici održana svečana smotra novih vatrogasnih vozila vrijednih 10,8 milijuna kuna, koja su u posljednjih nekoliko mjeseci stigla u javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Vatrogasna vozila nabavljena su putem EU fondova, temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te kroz projekt “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske”. Taj je projekt realiziran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a isti se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Svečanoj smotri nazočili su saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Lahorka Weiss te zapovjednici vatrogasnih zajednica i DVD-ova s područja županije kojima su vozila uručena.

Predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković na samom je početku izrazio veliko zadovoljstvo i ponos zbog ove povijesne donacije novih vozila i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj nabavi, ali i svima onima koji podržavaju vatrogastvo na području VPŽ i koji će to činiti u budućnosti.

Počasni zapovjednik VZ VPŽ Stjepan Venus također je naglasio kako je riječ o dosad najvećoj donaciji na području županije, a vatrogascima poželio da vozila koriste što više na vježbama, a što manje na intervencijama.

Po jedno vozilo dobili su: Vatrogasna zajednica VPŽ, JVP Virovitica i JVP Slatina, te DVD-ovi Pitomača, Dugo Selo Lukačko, Donji Meljani, Voćin, Čačinci, Veliki Rastovac i Orahovica.

– Danas smo pustili u vatrogasne postrojbe deset novih vozila. Četiri su za teže vatrogasne intervencije, tu ubrajamo dugo i kratko navalno vozilo te auto cisternu i šumsko vozilo, zatim pet kombija i županijsko zapovjedno vatrogasno vozilo. Što se tiče budućih projekata i donacija, na državnoj razini vode brigu o opremanju i novitetima naših vatrogasnih postrojbi pa se jednim dijelom oslanjamo na njih, a drugim dijelom ćemo u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i našim razvojnim agencijama pokušati pronaći projekt kroz kojeg bi dodatno opremili vatrogasne postrojbe i vatrogasna vozila s novijom opremom – rekla je zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus.

Požarna sezona, koja još nije u potpunosti završila, bila je ove godine izuzetno zahtjevna i teška. Bilo je tu ekstremnih temperatura, velik broj požara otvorenih prostora, ali i objekata, kao i raznih drugih tehničkih intervencija. Jednom rječju, vatrogasci su imali “pune ruke posla”, stoga, na svemu što čine, zahvalio im se i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

-Dragi vatrogasci, budite ponosni na vozila koja danas preuzimate i nastavite s ponosom obavljati vaše zadatke. Nastavak je ovo ulaganja u vatrogastvo kroz vatrogasnu opremu, a to je najbolji način štićenja šumskih površina i temelj za društvo koje će imati spreman odgovor za požare, ali i druge nepogode. Ova vozila dodatno će unaprijediti rad vatrogasnih društava. Isto tako, moram istaknuti kako je napredak vatrogastva vidljiv u svim segmentima – rekao je Kirin i zaželio im puno uspjeha u narednim intervencijama.

Župan Igor Andrović naglasio je važnost novih vozila koja su stigla kroz dva projekta i tako se upisala u povijest našeg područja.

-Vozila će omogućiti veću sigurnost vas vatrogasaca na raznim terenima, od požara, poplava, najtežih prometnih nesreća, intervencija vezanih uz COVID punktove na kojima ste prvi pokazali spremnost u borbi protiv koronavirusa. Dokazali ste da ste uvijek spremni pomoći i dati svoje zdravlje, svoj život kako biste pomogli drugima, kojima je u tom trenu pomoć najpotrebnija. Volio bih da ova nova vozila budu više na vježbama, a ne stvarnim intervencijama, iako požarna sezona, nažalost, još nije gotova. Zahvaljujem ovim putem svima koji ste bili na intervencijama tijekom požarne sezone i želim vam sličnih što manje, da se što prije vratite aktivnostima koje volite, a to su natjecanja na području cijele Hrvatske – rekao je župan Igor Andrović te svima poželio puno uspjeha u radu.

Saborska zastupnica Vesna Bedeković istaknula je kako je riječ o povijesno važnom trenutku za vatrogastvo Virovitičko-podravske županije, s obzirom da nova vozila čine važnu vatrogasnu infrastrukturu koja će doprinijeti poboljšanju kvalitete vatrogastva na ovom području. Ovo je i dokaz kako Vlada itekako razmišlja o vatrogastvu i na kontinentu, rekla je.

– Ne samo zbog činjenice da vatrogasci odlaze na različite intervencije na kontinentu, već i zbog toga da su vrijedna ispomoć kolegama u svim dijelovima Dalmacije. Ovdje valja naglasiti sudjelovanje Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede koji dokazuju koliko je vatrogastvo bitno – rekla je V. Bedeković.

Izrazila je zadovoljstvo što vatrogasci danas imaju novu opremu i vozila, simbolično se prisjetivši vremena u kojem su prije morali “dva dana voziti, a tri dana popravljati stara vozila” i poželjela nastavak ulaganja u popunjavanje i obnovu voznog parka i opremu svakog vatrogasnog društva i postrojbe. Podsjetila je na novi Zakon o vatrogastvu, koji je lani izglasan, a koji, ističe Bedeković, već sada doprinosi boljoj i kvalitetnijoj organizaciji vatrogasnih postrojbi na području cijele Hrvatske.

DVD Donji Meljani jedno su od većih društava na području Virovitičko-podravske županije, te su ovu donaciju zaslužili svojim radom, trudom i zalaganjem oko vatrogasne mladeži, uređenjem vatrogasne garaže i svih ostalih aktivnosti na području u kojem djeluju.

– Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli da ovo vozilo dođe baš u naše mjesto, koje broji 65 kućanstava. Dosad smo se snalazili na razne načine, a sada smo uredili spremište, imamo vatrogasnu cisternu, i evo novo kombi vozilo koje nam zaista puno znači. Izrasli smo u jedno dobro i kvalitetno vatrogasno društvo i mislim da smo to svojim radom i zaslužili – rekao je tom prigodom predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Meljani Zlatko Borovec.
mf (www.icv.hr/Foto: M. Rođak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot