NAJAVE DOGAĐANJA

POU Slatina danas priprema kazališnu poslasticu imena „Kakva majka, takva kći“

Pučko otvoreno učilište Slatina svojim je sugrađanima ponovno pripremila jednu kazališnu poslasticu u vidu kazališne predstave pod nazivom „Kakva majka, takva kći“ koje potpisuje Kazalište „Smješko“.

Predstava će danas u podne biti odigrana za slatinske srednjoškolce, te večeras, od 20 sati za odraslu publiku.

Predstavom „Kakva majka, takva kći“ Kazalište „Smješko“ u kazališnoj sezoni 2016./2017. pokrenulo je scenu za publiku 15+, u kojoj prikazuje dokumentarno-igrane drame o životu osoba koje su obilježile hrvatsku kulturnu scenu. Za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević nominirana je za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta u kategoriji najbolja umjetnička ostvarenja –glavna dramska uloga, a stručni ocjenjivački žiri „11. Glumišta pod murvom“ u Skradinu dodijelio je predstavi nagradu za najbolju predstavu festivala te nagradu za najbolju žensku ulogu objema glumicama, Miji Krajcar i Mirti Zečević, radi izuzetne glumačke sinergije.

Upravo ove dvije vrhunske glumice hrvatskog glumišta pozivaju slatinsku publiku na večerašnju predstavu od 20 sati ukratko najavivši radnju ovog zanimljivog kazališnog djela.

Marija Jurić – Zagorka svojim je romanima i dramama oduševila zagrebačku publiku između dvaju svjetskih ratova. O njezinom radu u Obzoru, Jutarnjem listu te književnom stvaralaštvu proteklih se godina govorilo mnogo, no slabo je poznato kako je Marija Jurić provela djetinjstvo i mladenaštvo te kakav je odnos imala s majkom. Predstava „Kakva majka, takva kći“ prati suživot Zagorke i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine sestre i Josipinog najmlađeg djeteta Dragice, u Krapini, 16. studenog 1897. godine. Iako su bile slične po damskom skrivanju svoje dobi i datuma rođenja, izgledu te tužnom kraju, Marija i njezina majka imale su potpuno suprotne poglede na svijet i smisao uspješnog života. Ovo je predstava o obilju ljubavi u tom odnosu, poštovanju, toleranciji te o sukobima kćeri i majke.

„Kakva majka, takva kći“ predstava je koja se bavi biografijom naše prve novinarke, književnice i aktivistice i to razdobljem njena života do dolaska u Zagreb. To vrijeme obilježava slojevit odnos Zagorke s majkom koja je ostavila dubok trag na život i stvaralaštvo Marije Jurić.(mf)

Cijena ulaznice je 60kn.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button